Leder

Vårt Land mener: I en så krevende situasjon, er Norge likevel svært privilegerte

Når vestlige økonomier er i fare, og våre mest ­sårbare er utsatt for sykdom, er det lett å bli selvsentrert og oss selv nok.

Torsdag varslet statsminister Erna Solberg at regjeringen skal sette inn krisetiltak i milliardklassen i Norge. Tiltakene skal bidra til å redde bedrifter og arbeidsplasser som rammes av koronapandemien.

Kraftfulle tiltak i Norge

Det er bra at regjeringen nå setter inn kraftfulle tiltak for å dempe den økonomiske effekten av pandemien i Norge. Vi står i den heldige situasjonen at vi har tilgjengelig kapital å bruke i slike kriser. Våre avsatte oljemidler bidrar til å gjøre dette mulig. Vi er svært privilegerte.

Norge gir mye utviklingshjelp. Likevel mener vi Norge løpende må vurdere opptrapping av økonomiske nødhjelpstiltak til fattige deler av verden, både helsemessig og økonomisk. Det bør vurderes ­omprioritering av bevilgede midler, men også ­bevilgninger av friske midler i samarbeid med ­internasjonale organisasjoner.

Verdensbankens tiltak

Verdensbanken satte forrige uke av en pakke opp mot 12 milliarder dollar for å assistere trengende land slik at de blir i bedre i stand til å håndtere både helsemessige og økonomiske utfordringer knyttet til koronapandemien. UD opplyste torsdag at «denne­ pakken er satt sammen av midler som banken ­allerede har inne og at Norge er en stor giver til Verdensbanken, både til kjernebidrag og til spesifikke programmer». Norge bør løpende vurdere å trappe opp bidrag til denne pakken i tiden som kommer.

UD har nylig bevilget 36 millioner kroner til CEPIs vaksineutvikling mot koronaviruset, eller covid-19. Dette kommer i tillegg til ordinære bidrag til organisasjonen. Dette er en viktig prioritering fra norsk side.

Presset verdensøkonomi

Det er all grunn til å tro at fattige land vil bli aller hardest rammet av koronapandemien. Dette til tross for at smitten fram til nå har rammet det afrikanske kontinentet i minst grad. Kun åtte afrikanske land hadde registrert smitte fram til nylig. Men det er ­alltid de fattigste landene som rammes hardest av negative ringvirkninger i en presset verdensøkonomi.

Når vestlige økonomier er i fare, og de mest ­sårbare er utsatt for sykdom, er det lett å bli selvsentrert og oss selv nok. En slik tenkning kan få uante konsekvenser og gi stor menneskelig lidelse.

LES OGSÅ: Erna Solberg: Hamstring er usolidarisk

LES OGSÅ: Une Bratberg: et er ren egoisme å tenke at du selv ikke er i risikogruppen og at det derfor ikke er så nøye med håndvasken.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder