Leder

Gode nok korona-tiltak?

Dersom ikke ­panikken skal spre seg, må regjeringen og helsemyndighetene opptre langt mer synlig og tydelig.

De siste dagene er det blitt diskutert om Norge har vært rask nok med tilstrekkelig forebygging og tiltak mot spredning av koronasmitte. Norske myndigheter har måttet tåle kritikk.

Kanskje vil det være vanskelig å vurdere totaliteten i norsk håndtering før i ettertid. Det vi vet nå er at Norge ligger svært høyt på statistikken over land med smitte, sett i forhold til antall innbyggere.

Ifølge en større artikkel om temaet i Aftenposten, kan det høye antallet smittende være en god nyhet: Det kan bety at myndighetene har god oversikt. Både i Storbritannia, Tyskland og Frankrike er antallet smittede svært mye lavere enn i Norge. Land som Singapore, Norge og Island, som ligger høyt på listen, regnes alle for å ha det beste helsevesenet i verden. Line Vold, avdelingsdirektør for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet, sier til avisa at Norge har testet langt flere potensielt smittede enn mange andre land.

Men det kan også tyde at Norge er særlig utsatt fordi vi har en befolkning som reiser ekstremt mye. En annen forklaring kan være at Norge har innført langt mindre restriktive reisetiltak enn mange andre land. Flere land med lave smittetall har undersøkt alle tilreisende fra smitterammede land. Russland har de siste dagene satt inn flere inspeksjoner av tilreisende fra slike områder. Ifølge Aftenposten har flere tilreisende stusset over fraværet av synlige tiltak.

Smittetallene i Norge stiger raskt, og flere er nå innlagt på sykehus. Tiden er inne for å se om det må innføres langt mer restriktive tiltak på reisevirksomhet og store folkemengder, til vi har fått kontroll på smitteutbredelsen. Kommunene bør også få tydeligere retningslinjer. Det trengs også betydelig mer informasjon og tydelige råd til befolkningen. Mange er nå redde for smitte. Dersom ikke panikken skal spre seg, må regjeringen og helsemyndighetene opptre langt mer synlig og tydelig.

MER OM KORONAVIRUSET:

Forbrukertilsynet går ikke videre med Visjon Norge-saken

Korona-viruset rammer Kirkemusikkfestivalen: Flere arrangementer avlyst

Kontakt med lik etter korona-dødsfall kan være en helsefare for kirkelig ansatte

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder