Leder

Oljestatenes klimafornektere

Klimaforskerne har lenge advart mot sandstormer som den som nå rammer Kanariøyene.

Denne helgen har norske vinterferieturister vært sandfaste på Kanariøyene. Ifølge offisielle kilder er dette den sterkeste sandstormen på øyegruppen i nyere tid.

I nyhetsoppdateringene denne helgen har det vært fokus på turistene som sitter på overfylte flyplasser. Klimaendringer har ikke vært i fokus. Går vi til forskningen, har det lenge blitt advart mot fenomenet vi nå ser.

Elsevier, verdens største forlag for medisinsk og vitenskapelig litteratur, har artikler om hvordan hetebølger og sandstormer fra Sahara har økt kraftig på grunn av klimaendringer og kan gi store utfordringer for Kanariøyene. Derfor er det grunn til å tro at de siste døgns hendelser er en konsekvens av klimaendringer.

Like foruroligende er skogbrannene i både Australia og California i USA. I Australia ble denne typen branner forutsett for flere år siden på grunn av oppheting. Det ble advart mot flere skogbranner på grunn av klimaendringer. I Norge ser vi villere og våtere vær. Klimaendringer rammer nå hele jordkloden. Alle seriøse forskere slår fast at klimaendringene er menneskeskapte.

Likevel betviler mange forskningen. Vårt Land skrev lørdag at Norge og Saudi-Arabia har flest innbyggere som betviler menneskeskapte klimaendringer blant 28 land i en stor undersøkelse. Det er trolig ikke tilfeldig at denne tendensen er sterk i to oljenasjoner. I både Saudi-Arabia og Norge har vi tjent godt på olje og gass. Søndag formiddag hadde over 140.000 nordmenn meldt seg inn i gruppen på Facebook som heter «Folkeopprøret mot klimahysteriet».

Heldigvis utgjør 140.000 personer en liten andel av den norske befolkning. Det er likevel trist at disse ikke tar den graverende situasjonen på alvor. Trolig vil slike grupper avta jo flere alvorlige klimaendringer som rammer Norge. Det er å håpe at denne motstanden ikke får innvirkning på politikernes avgjørelser. Både Norge og andre land må sette inn kraftfulle tiltak. Hvis ikke kan det få fatale konsekvenser. Også for klimaskeptikerne.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder