Leder

Legg bort kulturkrigen

Det er blitt et adventstegn like forutsigbart som julemarsipan i oktober: Folk hisser seg opp over den såkalte krigen mot jula.

Sist var det en skole i Seljord som hadde omdøpt juleballet til skoleball og kalte maten for tradisjonsmat. Rektor ble truet og måtte politianmelde.

Det er ikke julen som er truet

Kommentarfeltet går i krigsmodus over det de oppfatter som en demontering av jula. Ideen om krigen mot jula er direkte importert fra USA. Befolkningen er svært sammensatt, og dette blir i økende­ grad avspeilet i bruken av det religionsnøytrale ­begrepet «Holidays» (høytid) framfor det kristne «Christmas». I USA har striden en viss språklig logikk, fordi Christ-mas er et spesifikt kristelig begrep. På norsk gir det mindre mening – jul er etter alt å dømme et ord med røtter i førkristen tid.

Men som kristne må vi ikke lete etter krenkelser. Vi skal ikke bare tale sant om vår neste, vi skal ta ham i beste mening. Det er ikke julen som er truet i Norge, det er julens kristne innhold som trues. Da er det lett å glemme at en av de største truslene mot julens budskap er grenseløs materialisme. Det er denne trusselen vi som vil verne om julens budskap må møte.

Barn som skyteskive i kulturkrig

Som vanlig er muslimene den mistenkte gruppa når julemat blir tradisjonsmat. Men når det gjelder tilfellet i Seljord, var det hensynet til barn med ulik religiøs til hørighet, som ­ansporet rektoren til å ta grep om skolens språkbruk. Hun ville gjøre det mulig for alle skolens elever å delta.

Når skolens intensjon er å inkludere alle barn, er det en overreaksjon å gjøre disse barna til skyteskive i en kulturkrig. Det er ikke å verne om kristne verdier. Det er overraskende og usmakelig at både Høyre og KrF er blant de som har overreagert.

Tenk nøye gjennom

Før vi ruster opp i kommentarfeltene bør vi alltid tenke nøye gjennom hvem slik kulturkriger rammer aller mest. I dette tilfellet ble det barn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder