Leder

Vårt Land mener: Koranbrenning er ikke religionskritikk

Dersom koranbrenningen var en religionskritisk ytring – hvorfor var mannen som tente på boken kledd i uniform?

Diskusjonen om koranbrenningen i Kristiansand fortsetter. På NRKs Debatten tirsdag, var Fremskrittspartiet representert både ved justisminister Jøran Kallmyr og innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim. De understreket begge at det skulle være frihet til å brenne hellige bøker i Norge, men også at de personlig var imot dette virkemiddelet.

Hele debatten er preget av et manglende skille mellom koranbrenning som en religionskritisk ytring og koranbrenning som en hatefull handling mot en minoritet. Det første er et legitimt – om enn særdeles infantilt – virkemiddel, på linje med satire fra grupper som Hedningsamfunnet og komikeren Otto Jespersens bibelbrenning. Da blasfemiparagrafen ble fjernet fra straffeloven i 2015 ble den holdningen vi lenge har hatt til slike ytringer formalisert i lovverket.

Men SIAN er ikke en organisasjon som driver med religionskritikk. Det framgår tydelig av Facebook-siden deres. Her preges innleggene først og fremst av grove angrep på den muslimske minoriteten – på menneskene, ikke på troen deres. Man oppfordrer til utvisning av landets muslimer, og retter generelle skjellsord mot mennesker med et annet syn på innvandringspolitikk enn SIAN har.

Og dersom koranbrenningen var en religionskritisk ytring – hvorfor var mannen som tente på boken kledd i uniform – tydelig inspirert av et politisk parti som kom til makten i Tyskland i 1933? De var ikke akkurat kjent for å fremme tankens frihet, de heller.

Dersom vi fortsatt hadde hatt en blasfemiparagraf, ville den med andre ord vært irrelevant for SIANs koranbrenning. For dette var først og fremst ment som en hatytring mot en minoritet, og et forsøk på å provosere fram ulovlige reaksjoner fra denne minoriteten.

Vi merker oss for øvrig at mange muslimer er flinkere enn sekulære debattanter til å skjelne i dette spørsmålet. I debatten på NRK tirsdag var Akmal Ali, styreleder i muslimsk råd i Agder, den eneste som tydelig hadde dette som utgangspunkt. Han argumenterte mot koranbrenning som hatytring, ikke som religiøs krenkelse.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder