Leder

Vårt Land mener: Det haster å hente hjem den syke gutten i Syria

Vi håper gutten ikke dør på grunn av regjeringens indre uenighet og de to blå regjerings-partienes steile holdning.

Miljøpartiet De Grønnes Une Bastholm stiller forslag om at regjeringen må sørge for å få hjem en svært syk fireåring fra Syria umiddelbart. MDG ­håper på flertall for forslaget i Stortinget. Fireåringen, hans norske mor og lillesøsteren har vært internert i ­al-Hol-leiren i Syria siden mars.

I forslaget heter det at det står om «liv og død for et barn som sannsynligvis har diagnosen cystisk fibrose, og som uansett er alvorlig sykt». MDG foreslår å hente hjem søsteren på 3 år, som også er syk, og barnas norske 29-årige mor. Hun etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste for deltakelse i terror­organisasjonen IS.

Det er mye som tyder på at MDG ikke kommer til å få gjennomslag for sitt forslag. Grunnen er at Høyre og Frp ikke er villig til å hente ut gutten sammen med sin mor og søster. De vil ikke hente moren til Norge, selv om hun blir staffeforfulgt i Norge. Det har til nå ikke vært mulig å få gutten ut alene, fordi de kurdiske selvstyremyndighetenes holdning er at de ikke vil skille mor og barn.

LES OGSÅ: To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem

KrF og Venstre har ønsket å hente både mor og barn hjem, men så langt ikke lykkes med å overtale de to store regjeringspartiene. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skrev onsdag i et svar til Stortinget at det er opp til fire­åringens mor å bestemme hvilke tilbud om helseoppfølging hun ønsker å ta imot. KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan sier på sin side at KrF «arbeider for gjennomslag for vårt standpunkt i regjeringen».

Ulike rapporter fra al-Hol-leiren tyder på at forholdene der er svært dårlige. Dette er ikke et sted å være for den svært syke gutten. Nå begynner det å haste dersom guttens liv skal reddes.

Høyre og Frp bør legge til side sine prinsipper og gjøre en skikkelig innsats for å få gutten, hans søster og hans mor til Norge så raskt som mulig. Vi håper gutten ikke dør på grunn av regjeringens indre uenighet og de to blå regjeringspartienes steile holdning.

LES OGSÅ: Irene Wenaas Holte: Hvor blir det av de andre barna av IS-foreldre og deres mødre?

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder