Leder

En ny test for Norge

En handlingsplan mot islamofobi vil ikke komme en dag for tidlig.

Nyheten om skytingen i Al-Noor Isamic Center i Bærum er dypt urovekkende. Til tross for at det fortsatt er mange ukjente faktorer i saken, og den fortsatt er under etterforsking, står dette angrepet i fare for å føye seg inn i rekken av skyteepisoder mot moskeer og synagoger flere steder i verden.

Siden etterforskningen fortsatt pågår skal vi være varsomme med å konkludere for hardt om gjerningsmannens motiver. Samtidig blir ugjerningen etterforsket som et terrorangrep fra politiets side.

LES MER: Siktelsen etter moskéskytingen er utvidet til også å gjelde terrorhandling

Det vi imidlertid vet, er at det er en urovekkende økning i både islamofobi og antisemittisme i mange land. Det er også en økning av hatprat, dehumaiserenede retorikk og polariserte ekkokamre. I tillegg er det økt polarisering i det offentlige ordskiftet både internasjonalt og i Norge.

Alt tyder på at et offentlig ordskifte med økende innslag av dehumaniserende retorikk, åpner opp for at enkelte grupperinger går lengre. Noen av disse er villig til å bruke vold.

Det er derfor gledelig og svært viktig at tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) nå er åpne for en egen handlingsplan mot islamofobi. I tillegg gikk næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i sommer ut i Vårt Land og tok et oppgjør med framvoksende islamofobi. Derfor har vi store forhåpninger til at regjeringen vil jobbe i ekspressfart for å lage en handlingsplan, og få satt den ut i live.

LES MER: Trossamfunn markerte solidaritetsaksjon: 'Et angrep på alle troende'

Islamsk Råd Norge har lenge etterlyst en slik plan, fordi mange av deres medlemmer blir møtt av negative holdninger. Vårt Lands sommergjest, Bushra Ishaq, skrev i juli at mange av hennes muslimske venner er redde på grunn av økende islamofobi. En handlingsplan vil derfor ikke komme en dag for tidlig.

I vårt liberale demokrati skal ingen som ber i sitt gudshus, eller ytrer sine meninger innenfor demokratiets rammer, frykte trusler eller vold.

Et demokrati måles på evnen til å ivareta sine minoriteters rettigheter, sikkerhet og frihet. Regjering, storting og alle vi andre må jobbe aktivt for at vi om en tid kan se oss tilbake og vite at vi besto testen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder