Kommentar

TikTok er ikke arenaen for homoterapidebatt

Unge kristne influensere bruker sosiale medier for å fortelle at man kan bli «frisk» fra sine homofile følelser. Det er alvorlig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Gud skapte ikke mennesker for å drive med homoseksualitet». «Det er ingen som er født homofile». «Jeg opplevde at jeg ble satt fri fra min homofile legning». Dette er blant budskapene som norske ungdommer har lagt ut på den populære videoappen TikTok. Appen har over en halv milliard aktive brukere i måneden i over 140 land.

Reagerer på videoer om homofili

Majoriteten av brukerne av TikTok er mellom 13 og 24 år. I Norge regner man med at over 40 prosent av dem er under 15. Appen har gitt unge kristne en ny plattform til å dele troen sin. Noen av de kristne influenserne har over 2,5 millioner «likes» på videoene sine. På profilene sine legger de ut videoer der de leser fra Bibelen, deler vitnesbyrd eller gjør morsomme stunt. De fleste videoene fremhever hvor høyt Gud elsker alle mennesker. I noen av videoene tar ungdommene også opp mer kontroversielle temaer, som alkohol, pornografi og homofili.

Måten temaet homofili er blitt tatt opp på har skapt debatt på blant annet Aftenpostens debattside for ungdom, og fått flere andre kristne influensere til å reagere. I noen videoer forteller nemlig tenåringene om homofili som synd, og hvordan de selv er blitt satt fri fra sine homofile følelser ved hjelp av Gud og bønn. Videoene som det er sitert fra ovenfor er sett av over 100.000 brukere. Siden noen av disse er lagt ut av ungdom under 18 år, identifiseres de ikke med navn i Vårt Land.

Stadig flere forbud mot homoterapi

Såkalt konverteringsterapi, oftere omtalt som homoterapi, er en paraplybetegnelse for ulike teknikker og praksiser som har som mål å «hjelpe» mennesker med deres «uønskede tiltrekning mot det samme kjønn». Fenomenet ble for alvor kjent i Norge i fjor høst da VG-journalist Morten Hegseth frontet dokumentarserien Homoterapi. Senere tok norske politikere initiativ til å utrede om et forbud mot konverteringsterapi i Norge er nødvendig og lar seg gjøre.

Senest forrige måned ble et slikt forbud innført i Tyskland. 20 amerikanske stater har også forbud mot å tilby homoterapi til mindreårige, men ingen av disse forbudene gjelder religiøse aktører. De amerikanske forbudene har likevel møtt sterk motstand fra flere kristne interesseorganisasjoner i USA, som mener forbudene representerer en trussel mot religionsfriheten.

I USA regnet man i 2018 med at dersom tidligere trender holdt seg, ville 16.000 tenåringer gå gjennom en eller annen form for homoterapi før de fyller 18 år.

Forskjell på at legning er syndig og foranderlig

Det er bred enighet i medisinske og profesjonelle kretser at homoterapi ikke har noe effekt, og også ofte kan være svært skadelig. Praksisen er spesielt farlig i møte med unge, sårbare mennesker som er usikre rundt sin egen legning og identitet. Den formen for homoterapi som utspiller seg i religiøse kretser har i tillegg fått kritikk for å påføre unge mennesker skyld og skam ved å fremheve at det er synd å leve ut sin homofile legning.

Det er nettopp denne gruppen unge, og derfor lett påvirkelige mennesker, som befinner seg på sosiale medier som TikTok. At noen forteller at de har opplevd et skifte i legningen sin er ikke i seg selv spesielt kontroversielt. Både dem som tror på homoterapi og store deler av LHBT-bevegelsen mener at seksuell legning er noe som kan forandre seg over tid. Det er likevel stor forskjell på å fortelle et ungt menneske at legningen din er syndig og at den er foranderlig.

Høyst problematisk budskap

At unge uttrykker sin kristne tro og sine perspektiver på ulike spørsmål på sosiale medier er godt innenfor rammene av både religions- og ytringsfriheten. Det er også grunnleggende positivt at unge mennesker engasjerer seg i viktige debatter som den om homoterapi og forbud mot praksisen.

Samtidig er det ekstremt viktig å skille mellom hva et voksent menneske velger å gjøre med sin legning og sine følelser, og hva som formidles om tematikken til unge, sårbare grupper. Det er høyst problematisk at barn under 15 år blir fortalt at de kan gjøres «friske» fra sin homofile legning dersom de ber nok til Gud. I USA har videoer med lignende budskap blitt fjernet av TikTok.

Feil arena for homoterapidebatt

Debatten om homoterapi er ikke over og bør ikke dysses ned. Men den bør heller ikke utspille seg på en arena som TikTok på den måten den gjør nå. Her har foreldre, men også kristne ledere et uhyre viktig ansvar når de snakker med unge mennesker om hvordan de bruker sosiale medier.

Det er deres oppgave å fortelle dem hva slags konsekvenser slike videoer kan få, og hvorfor slike budskap ikke hører hjemme på en app der hundretusenvis av barn kan bli påvirket av det som formidles.

Religionsfrihet innebærer at det må være lov å forkynne at homofili er synd. Men det krever varsomhet – og ikke minst kontekst. Det er på tide at noen tar ansvar for at det ikke skjer uten.

LES MER:

• «Når Normisjon sender en Instagram-profil til Bangladesh, ofrer de budskapet på oppmerksomhetens alter»

• Vidar Magnussen etterlyste Den norske kirke på TikTok: – Jeg lo godt av svaret, sier han

• «Hvis noen lurer på hva vi skal leve av i årene som kommer, er svaret rumpene våre»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar