Analyse

Temmet av eget bråk

ANALYSE: Når KrF og Venstre oppfører seg pyntelig før budsjett­forhandlingene, er det fjorårets krangel som dresserer dem.

Det var ikke bare budsjettprofilen som fikk Venstre-folkene til å vise frem godt humør etter Siv Jensens finanstale torsdag. Glisene skyldes også lærdommen fra i fjor – og den nedturen hele partiet fikk etter budsjettkrisen.

Foran årets runde har Venstre vært på et slags smilekurs. Også KrF viser positivt pågangsmot, selv om mye budsjettinnhold svir.

BERIT AALBORG: «Høstens bikkjeslagsmål»

Dramaserien

Reiser vi ett år tilbake i tid hadde Siv Jensen og Erna Solberg stilt ultimatum om bilavgifter. Alt før budsjettet var presentert, var krangelen med spesielt Venstre i gang. Frontene under forhandlingene var harde til siste slutt.

Inn i advent fikk velgere en slags dramaserie i nyhetssendingene: Det var episoder med krangel, brudd, kveldsmøter og mediestyr foran statsminister­boligen.

Da budsjettavtalen ­endelig kom, var det oppstyret velgerne husket. Fortellingen om Venstres grønne seiere og KrFs fete familie­triumfer nådde ikke frem.

LES OGSÅ: Budsjettkutt i hjertesaker presser KrF

Klistret til krangel

Da Venstre i fjor vår sank til krisetallet to på gallupen, forsøkte Venstre-­toppene å finne ut hva som egentlig hadde rammet partiet. De hevder selv at det ikke var samarbeidet med Frp. Derimot var de negative reaksjonene på budsjettdramaet før jul fortsatt svært levende.

Blant velgere var det sinne over at Trine Skei Grande og toppene hadde laget for mye bråk for Erna Solberg. Venstre slet med senskadene – flere måneder senere.

LES OGSÅ: Mister minst 30 prestestillinger på grunn av statsbudsjettet

Ansvarlighetslivet

I et forsøk på å redde seg over sperregrensa, gjorde Venstre seg derfor til en borgelig bestevenn av tydeligste­ sort. Kontrasten til rollen før jul måtte være stor. Og nå etter valget­ dyrkes den nye Venstre-stilen fortsatt til fulle: Medgjørlig – ikke bråkmaker.

Selv om makkeren KrF frigjorde­ seg fra samarbeidssamtaler med Erna Solberg, forsøker partiet å oppfylle den merkelappen Knut Arild Hareide hyppig bruker om dagen: Møte politikk med «klokskap og ansvarlighet».

LES OGSÅ: – Klima og miljø er budsjettaperne

Hjertesmerte

I kommentarer­ og analyser både før og etter budsjettfremleggelsen, spås det en rolig budsjetthøst og ganske så sikkert en avtale. Men ferden mot en mulig enighet kan bli ruskete­ nok.

Vårt Land omtalte i går
serien av alle de blåblå kuttene i hjerte­saker som ble oppdaget i KrF etter­ hvert som budsjett­papirer ble lest. Dagen derpå har også Venstre funnet smertelige hjerte­sakskutt på sine egne felt. Bak Venstres budsjettsmil er det også noen doser av irritasjon.

LES OGSÅ: Tidenes bistandsbudsjett

Bak lukkede dører

Men Venstre og KrF vil trolig passe seg fælt for at frustrasjon og bråk ikke flyter for mye ut i offentligheten. For der har de to blå parti­ene et opinionsmessig overtak på de to andre.

I fjor var det Høyre og Frp som vant fortellingen om hvem som var kranglefantene. Slik er Venstre og KrF på sett og vis temmet av sitt eget bråk.

Venstre har dessuten et ­mulig samarbeid i en eller annen form på gang med regjeringen. Det tvinger partiet til å være føre var om hvor hardt slagene om enkeltposter skal utføres.

KrF har et valgresultat som har svekket dem. Farlig nær sperre­grensen er det krevende å få forståelse om man er høylytt stabeis, selv om KrF formelt er fristilt og blitt opposisjonsparti.

Støy eller ei – de to små partiene har likevel godt med makt: Det er regjeringen som må ha et budsjett i havn for å overleve – nødvendigvis ikke de to de skal forhandle med.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse