Nyheter

Tel Aviv Pride

Til manges store fortvilelse er det en ting israelerne gjør helt riktig. De ­behandler homofile som mennesker.

I Midtøsten blir homofile utsatt for vold, lange­ fengselsstraffer, tortur og bestialske drap. De ­risikerer å bli kastet utfor klipper eller halshugget­, bare på mistanken.

Mens dette skjer kunne ­Israel denne helgen skilte med å ha samlet over 100.000 homovennlige mennesker i en eneste lang og fargerik feiring og hyllest til det seksuelle mangfoldet. Dette står selvsagt i sterk kontrast til de konservative forholdene og rabbinatet man har i Jerusalem­, en liten knapp times kjøretur unna. Likevel er homofili et mindre betent tema i Israel enn her hjemme.

Ingen positiv omtale, takk!

Aftenposten skrev i forrige uke om samme tema. Om hvordan homofile i Midt-Østen blir henrettet og trakassert, mens man i Tel Aviv kan leve åpent og fritt, ja til og med feire seg selv i en parade. Da jeg delte linken på Facebook tok det rundt ett minutt før en hadde skrevet følgende kommentar: «Men på Gaza har de ingen strøm, ingen vann og ingen tilgang på medisiner.»

Én ting er at er dette ikke sant. Men hva var hensikten med kommentaren? Da kom jeg til å tenke på debatten om homofile i Midtøsten som jeg var med å arrangere under Oslo Pride i fjor. En skeiv palestiner, som hadde blitt forfulgt hjemme, måtte flykte til Norge via Tel Aviv. Han ville ikke stille i debattpanelet fordi hans avsky for Israel var så stor, selv om det var i Israel han var blitt tatt imot for å unnslippe tortur. Homosaken skulle ikke kjempes hvis det kunne bety positiv omtale av Israel.

Moralsk hvitvasking

Jeg fikk også beskjed om at israelerne kun drev med «pinkwashing», en slags moralsk hvitevask. Altså: den eneste grunnen til at de er så «greie mot homsene» er at det gjør det mer legitimt å drepe palestinere, fremstå som liberale og ture videre i sin «nazilignende apartheidstat» som jeg observerer at flere og flere omtaler Israel som.

Denne «nazistaten» har over 100.000 mennesker i alle verdens farger og former gående i ­gatene for å kjempe en kamp for skeive mennesker som blir forskjellsbehandlet i alle landene rundt.

Suzanne Aabel er journalist og blogger

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter