Nyheter

Lær for livet

Når selv president Barack Obama sier kjør på, er det ingen grunn til å nøle.

Sist uke var jeg, sammen med en hel haug foresatte og foreldre rundt i landet og hentet lass med klær, innramma bilder, tekopper, sengetøy og håndklær. De aller fleste av oss fikk også være med på rørende avslutninger og tårevåte avskjeder.

Vi hentet de unge voksne på folkehøgskolen.


Obamas eldste datter, Malia, skal ha et friår, før hun begynner på Harvard, meldte amerikanske nyhetsmedier. Kanskje hun skulle tatt seg en tur til Norge?


Følelser

Det svermet på skolen. Som det gjorde for ni måneder siden, den første dagen. Da svermet det av nervøsitet, oppspilthet, usikkerhet og forventning. Nå lå følelsene i like tydelige lag utenpå nesten 170 unge mennesker som har bodd tett i tett det siste året.

«Dette burde flere gjøre». Det er jeg ganske sikker på flere av foreldrene tenkte da vi så hvordan barna våre snakket til, og om hverandre.

Les også: Foreningen forlatte foreldre

Obama-hyllest

Da de nordiske statslederne besøkte Barack Obama nylig, snakket den amerikanske presidenten varmt om Grundtvig og folkehøgskolene. Han sa blant annet at dette var utdanning som ikke bare var for eliten, men for de mange, en læring som forberedte deg på å bli en aktiv samfunnsborger som bedrer samfunnet.

Han nevnte spesielt Highlander Folk School (hvor Martin Luther King jr gikk), som var sterkt inspirert av Grundtvig, og var sentral i den amerikanske borgerettighetsbevegelsen. Her møttes en ny generasjon amerikanere og delte ideer og strategier for å oppnå likestilling og borgerettigheter, sa Obama.

Les også: – Si fra, fedre!


Det er utvilsomt gøy med ekstremsport eller revy, men er det nyttig for den 19-åringens framtid?


Hemmelighet?

Men er folkehøgskolenes fortreffelighet fremdeles en godt bevart hemmelighet?

Det kan virke som et rart spørsmål, ettersom søkningen til Norges 78 folkehøgskoler har økt med rundt 20 prosent de siste ti årene.

Men likevel. Mange tenker fortsatt at folkehøgskole er å kaste bort 70-100 tusen studielånskroner på å leke, reise og holde på med en rekke artige, men unyttige ting, i ett år.

Det er utvilsomt gøy med ekstremsport eller revy, men er det nyttig for den 19-åringens framtid?

Det er dette jeg mener er så godt bevart.

Les også: Famlende foreldre

Dannelse

Folkehøgskolenes fortreffelighet ligger i bevegelsenes grunntoner: Dannelse før utdannelse. Å bli et skapelig menneske. Følelser som setter seg, slik at du drar på jubileet 40 år senere. Din egen utvikling. Kanskje du finner retning på hva du vil bli. Kanskje ikke. Muligens blir du interessert i noe du ikke ante du likte. Færre fordommer. Bo sammen med folk som er helt ulik deg, fikse helt andre relasjoner enn du er vant med.

– Det er mye som skjer med deg selv, og hvordan du blir knytta til folk, oppsummerte husets hjemflyttede nittenåring.


Året på en folkehøgskole er selvsagt ikke rosenrødt.


Det er mange som kan beskrive et år i internat-bobla, og hva som kommer ut av et folkehøgskoleår. Noen elever fra skuesepillerlinja laget denne opptellingen, fra 190 dager på Danvik i Drammen (takk for at vi får låne oversikten!):

177 elever ved skolestart

104 fulltidssnusere

23 kjærestepar

106 østlendinger

129 knuste kopper og fat

5 nordlendinger

ca. 340 forelskelser

400 runder på Bowling1

201 780 snapchatbilder sendt

ca. 703 krangler

5 utenlandsturer

54 biljardkølletupper byttet ut

50 737 kopper kaffe drukket

1560 timer med radiosendinger

37 pizzaer stjålet

576 applauser

177 nye venner

Lære sammen

Året på en folkehøgskole er selvsagt ikke rosenrødt. Det er krangler, kjedelige fiskepinner, møkkete bad, rusproblemer, psykiatri, og trøbbel som kommer til overflaten. Ikke alle har det like bra. Og det er ikke alle som vil dra på gjenforeningen om 10, 20, 30 år.

Men likevel: Et år som dette kan være avgjørende for ungdom som er skoletrøtte, som ikke vet hva de skal bli, ikke aner hva de skal, eller bør, studere.

Som skolekonsept er det helt annerledes: en annen sosial tilnærming, praktisk erfaring og læring gjennom opplevelser, og å jobbe og lære sammen med andre.

Friår

Obamas eldste datter, Malia, skal ha et friår, før hun begynner på Harvard, meldte amerikanske nyhetsmedier. Kanskje hun skulle tatt seg en tur til Norge?

Hun kan selvsagt reise jorda rundt, eller jobbe et år. Hun må ikke gå på folkehøgskole, det er mange andre måter å finne seg selv på.

Men det er mange muligheter for henne og andre 18- 19-åringer, for eksempel: Forfatter, frisport, tegneserieproduksjon, ekstremsport, hundekjøring, bistand/action, teater, bistandstur.

Og sjølbergingslinja på Fosen: Der skal du lære å klare deg selv. Lære å dyrke, dyrehold, sy, fiske, sveise, konservere mat og smi.

Den linja ville jeg anbefalt Malia. Den ville jeg valgt selv.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter