Nyheter

Ingen nye velgere i sikte

KrF faller til 2,6 prosent. Mest alvorlig er bakgrunnstallene som indikerer at partiet er fullmobilisert.

Vårt Lands ferske måling fra Norstat gir ingen hyggelig julegave til KrF og partiets relativt ferske leder, Kjell Ingolf Ropstad. Selvsagt er målinger usikre. Men 2,6 prosent er ingen jubeltall.

At KrF hadde dårlige tall utover nyåret og våren, var som forventet. I mars nådde partiet et bunnpunkt på meningsmålingen i Vårt Land med 2,4 prosent. Da hadde partiet nettopp vært gjennom en opprivende sidevalgsdebatt. Nå har partiet sittet rundt ti-elleve måneder i regjering. Nå måles partiet i større grad på sin politikk, gjennomslag og evnen til å nå velgerne.

LES OGSÅ: Ap får julegave på Vårt Land-måling – MDG med kjempesmell

Én på stortinget

Feilmarginen i målingen viser at KrF ligger et sted mellom 3,8 og 1,4 prosent. Det er altså god grunn til å tro at partiet faktisk ligger under sperregrensen. Dersom dagens måling hadde vært valg, ville partiet ville hatt en representant på Stortinget. Trolig ville det vært nestleder Olaug Bollestad eller parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan.

En positiv faktor for KrF var at de maktet å løfte seg over den symbolske sperregrensen i høst. Det viser at partiet har evnene til å mobilisere når det gjelder. Men da ble partiet målt på popularitet i kommune- og fylkestingspolitikken. Nå måles KrF på hvordan velgerne opplever deres innsats på Stortinget og i regjering.

 

Fullmobilisert

Det mest dramatiske for partiet er deler av bakgrunnstallene. Dersom vi skal tro Norstats måling, har partiets små muligheter til å mobilisere velgere utover dagens oppslutning. Det såkalte mobiliseringstallet for KrF akkurat nå er på 0,00. Et slikt tall ser man nesten aldri i målinger.

Dessuten er 31 prosent av KrFs velgere fra forrige stortingsvalg, usikre på om de vil stemme KrF. Også dette er et dramatisk tall, selv om dette tallet også var lavere i vår. I denne målingen lekker KrF kun i to retninger: Til «sofaen» med rundt 38.400 velgere og til Ap med rundt 12.600 velgere.

LES OGSÅ: Førjulsgaven til KrF: Ny gallupsmell og nede på 2-tallet

Et smalere KrF

Ut fra tidligere holdningsmålinger blant KrFere er det vanskelig å forstå denne nedgangen som noe annet enn en respons på at KrF er blitt et betydelig smalere og mer konservativt parti.

Mens KrF tidligere var langt mer opptatt av spørsmål som klima, asylpolitikk og sosial fordeling, har Ropstads KrF markert seg mer på de tradisjonelt kristenkonservative sakene som abort, homoterapi og kristne tradisjoner i skolen. Denne typen saker har alltid vært en viktig del KrFs profil, men har vært kombinert med andre og bredere saker. Nå framstår disse sakene i større grad som KrFs hovedbudskap.

Som vi har sett, møter det stor applaus fra enkelte miljøer. Men en slik profil har ikke en bred appell hverken blant velgere i den norske kirke eller i et bredt lag av lavkirkeligheten.

Det siste er illustrert av begge gruppers engasjementet i saken om ureturnerbare asylsøkere. Saken har skapt sterkt engasjement internt i KrF gjennom det ferske grasrotopprøret mot partiledelsen. Flere mener KrFs ledelse i regjering, storting og på landskontoret har utvist dårlig skjønn i saken om ureturnerbare asylsøkere. De kritiserer ledelsen hardt for å ha tatt dissens i homoterapisaken, men stemt sammen med de andre regjeringspartiene mot SVs forslag om ureturnerbare asylsøkere.

 

Ropstads strategi

Mye tyder på at Ropstad og hans strateger gir gass for en smalere linje og mener det vil gi vekst over tid.

De har blant annet fått støtte fra Dagens redaktør Vebjørn Selbekk som mener KrF har mye å hente på å kjøre hardt på de kristenkonservative sakene og samtidig bevege seg i en mer innvandringsskeptisk retning.

Men problemet er at en del av de innvandringskritiske velgerne ikke rangerer de kristenkonservative sakene høyt nok når de velger mellom partiene. Mange av dem har en rekke andre spørsmål som andre partier svarer bedre på innenfor den brede politikken, særlig Frp og dels Høyre.

Det blir uhyre spennende å følge Ropstad og KrF i tiden som kommer. Kanskje velger partiet å gå ytterligere i kristenkonservativ retning, slik som søsterpartiet i Sverige. Men det er risikabelt, og Ropstad kan miste mange sentrumsorienterte velgere på sin vei. Derfor er det ikke sikkert han velger denne strategien framover.

LES OGSÅ: Opprop fra 95 KrF-medlemmer: Bruk utestemme for ikke-returnerbare asylsøkere

LES OGSÅ: Ropstad: Kristent menneskesyn er under angrep

LES OGSÅ: Ny general jakter på et tydeligere KrF

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter