Klima

Fremtiden
 er litt sen

Fremtiden kommer ikke alltid så fort 
som vi tror.

Bilde 1 av 2

Da jeg ryddet opp i mors papirer, fant jeg en stil jeg hadde skrevet i 1960 om hvordan jeg trodde Geilo ville se ut i 2010. Den var fantasifull, med atomdrevne farkoster som tok skituristene rett opp på Halling­skarvet. Dagens Geilo har forandret seg langt mindre enn jeg så for meg som 13-åring. Fremtiden kom ikke så fort som jeg trodde.

Noe av det samme slo meg da jeg fikk Klassekampen denne uken. «Robotene kommer», var tittelen over hele førstesiden. Inni kunne vi lese om den nye industrielle revolusjonen vi har i vente når robotene tar over arbeidsplassene. Det lignet veldig på en artikkelserie jeg skrev i Vårt Land i 1980. Også den handlet om at robotene overtar arbeidsplassene og om hvilke konsekvenser det kunne få.

LES MER: Roboten med hjerte

Trodde det lå rett rundt hjørnet

Det kan godt være at Klassekampen har rett i at det er nå det skjer. Men for 35 år siden trodde jeg altså at det lå rett rundt hjørnet. Det var inntrykket jeg fikk fra mine kilder den gang.

«Den største avisrevolusjon siden Gutenberg kommer nå», var tittelen på en kommentar jeg skrev i Vårt Land. Den handlet om hvordan internett vil endre vilkårene både for å gi ut papiraviser og for journalisters hverdag.

Leserne vil kunne respondere direkte på det journalistene skriver, journalistene må legge tilleggsinformasjon til artiklene sine, det vil være kontinuerlig deadline hele døgnet, og leserne vil selv kunne velge sine nyhetskilder.

LES OGSÅ: Vårt Land ble grunnlagt i strid

Fikk kjeft for å spå om data

Ikke videre oppsiktsvekkende påstander i dag. Men artikkelen sto på trykk i 1995. Da trodde jeg at den nye virkeligheten lå et par år fram i tid.

Men selv om fremtiden ofte ikke kommer så fort som vi tror, så viser den seg ofte å være anner­ledes. I 1960 hadde jeg ikke fantasi til å se for meg ­internettrevolusjonen. Jeg hadde knapt nok hørt om data­maskiner.

Så sent som i 1980 fikk jeg påpakning fra reportasjelederen i Vårt Land da jeg hadde skrevet at data­maskiner snart blir allemannseie. Det mente hun var altfor fantasifullt.

Det eneste vi kan være sikre på når det gjelder fremtiden, er at den ikke blir slik vi tror. Likevel kan det være lurt å prøve å tenke fremover og spørre hvor vi tror dagens utvikling vil føre oss. Hvis vi ikke liker det vi ser, kan vi prøve å forandre på den.

Det er vel det de holder på med i Paris, vil jeg håpe.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima