«Stemmevolumet sank i takt med økende, gjensidig tillit»

Et konfliktfylt land med to folk og tre religioner håper og søker veier til fred.

h
I noen gylne år møttes «Rådet av religiøse institusjoner i Det hellige land»: Det israelske sjefsrabbinatet, patriarker og biskoper i Jerusalem, og Den palestinske shariadomstolen. Her fra Tempelhøyden i Jerusalem.
Publisert Sist oppdatert

«Kan du legge til rette for samtaler mellom religiøse ledere i Jerusalem?» spørsmålet kom fra Stig Utnem, generalsekretær i Mellomkirkelig Råd. Året var 1995. Oslo-avtalene var undertegnet. Der sto det lite om religion og Jerusalem. Mange religiøse ledere var bekymret. De visste at religion kunne brukes til å undergrave mulighetene for fred.

Jeg begynte et arbeid som har vart til nå. Det har tatt dager og netter, telefoner til alle døgnets tider og ufattelig mange timer på fly og flyplasser, men viktigst: mange møter med religiøse ledere som vil ha fred i Det hellige land. En fremtredende muslimsk leder sa til meg: «Jeg drømmer at jeg sammen med en rabbiner kan gå langs stranden i Jaffa og snakke om våre barn og barnebarn. Så vil jeg invitere ham til Hebron og servere alt byen kan by på av grønnsaker, mat og frukt.» Slik er håpet i et land preget av en konflikt. Et land med to folk og tre religioner.


For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP