Advarer mot «forfølgelsesindustri»

Bildet av de kristne i Midtøsten som ofre for muslimsk forfølgelse, sier mer om Vesten enn om situasjonen i Midtøsten, mener den lutherske kirkelederen Mitri Raheb. Han advarer mot en «forfølgelsesindustri» som gjør dem til brikker i et politisk spill.

l
BER: Pave Frans ber for krigens ofre i Mosul i Irak i 2021. De lokale kristne trenger støtte og hjelp, men de må ikke bli brikker i et storpolitisk spill mellom Vesten og islam
Publisert Sist oppdatert

Det kristne nærværet i Midtøsten - der hvor kristendommen i sin tid oppsto - har gått katastrofalt tilbake, og i flere land er det fare for at de kristne forsvinner helt. Da islamistene i IS bevisst gikk inn for å utrydde de kristne fra Irak, framsto det som nok et eksempel på at muslimene har drevet de kristne vekk. Men en slik ensidig forståelse gjør mer skade enn gagn.

«Det eneste de vil høre fra oss, er at vi er forfulgte», sier den palestinske lutherske presten og kirkelederen Mitri Raheb om sin opplevelse med journalister fra kristne medier. Han sier at han ser konturene av en «forfølgelseindustri» som henter sin energi fra dramatiske framstillinger av muslimske overgrep. Men årsakene til den kristne tilbakegangen i området er kompleks og skyldes mange trekk ved samfunnsutviklingen, mener han.

Denne utviklingen har han beskrevet i en fersk bok: «The politics of perscution. Middle Eastern Christians in an age of persecution», som er utgitt på Baylor University Press. Det er en gjennomgang av Midtøstens historie de siste to hundre år sett fra perspektivet til de lokale kristne.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP