Kommentar

Ernas autoritet er svekket etter sushifesten på Geilo

Erna Solbergs feiring på Geilo og påfølgende politietterforskning kan få alvorlige konsekvenser for norsk korona-moral i ukene som kommer. Men det vil påvirke Høyres valgkamp.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var et absurd øyeblikk da jeg først leste nyheten om at Erna Solberg hadde spist sushi med 13 andre i en leilighet på Geilo og i tillegg arrangert restaurantbesøk med like mange kvelden før. Etter å ha fulgt Solberg gjennom mange år i politikken, må jeg ærlig innrømme at jeg første trodde saken var skrevet av NRKs Satiriks eller bød på en misforståelse.

Solberg er generelt en svært stødig politiker. Hennes enorme popularitet gjennom korona-tiden bygger på hennes brede oversikt, toppet med god detaljkunnskap. Hun har derfor vært en viktig landsmoder gjennom den tøffe korona-tiden. Høyres popularitet gjennom denne tiden har i stor grad hvilt på Solbergs solide innsats og hennes personlige autoritet.

Erna Solberg etterforskes for smittevernbrudd på Geilo.

Ingen grunn til å «godte seg»

Torsdagens nyhet om Erna Solbergs mulige brudd på regler og forskrifter ble fredag morgen toppet med nyhetene om at politiet nå har satt i gang etterforskning. Påtalemyndigheten vil vurdere om det er grunnlag for en strafferettslig reaksjon.

Til de som «godtet seg» i sosiale medier vil jeg si følgende: Dette er ingen god nyhet for venstresiden i norsk politikk. Uansett hva du stemmer, er dette svært dårlige nyheter. Grunnen er denne: Akkurat nå trenger vi at vår øverste politiske leder har kraft og autoritet til å lede oss gjennom denne tredje smittebølgen. Vi er i en alvorlig situasjon der smitten øker dramatisk. Det er uhyre viktig at det norske folk lytter til myndighetenes anbefalinger og følger rådene. Derfor er det dramatisk at Solbergs autoritet er svekket.

Det er også dramatisk fordi folk er slitne. Den overveldende majoritet i det norske folk har gjennom dette året fulgt reglene. Vi har avlyst, utsatt og nedskalert bursdager, konfirmasjoner og treff med storfamiliene våre. Sårbare barn har betalt prisen for nedstengning og eldre har vært isolert uten kontakt barn og barnebarn. Ungdom har mistet et viktig år. Det har vært en høy pris for mange. Men vi har gjort det i en felles forståelse av at det er helt nødvendig, og vi har lyttet til Solbergs formaninger.

Det nesten uforståelig at Solberg selv ikke sa stopp da 14 personer samlet seg i hennes ferieleilighet.

—  Berit Aalborg, politisk redaktør

Sushifest og Moldeutspill

I det perspektivet er det nesten uforståelig at Solberg selv ikke sa stopp da 14 personer samlet seg i hennes ferieleilighet. Alle vet at den hellige grensen har vært ti personer.

Men det er også uforståelig at Statsministerens kontor ikke sørget for å sikre Solbergs feiring denne helgen, da smitten var på vei opp i Norge, selv om feiringen var av privat karakter. Kanskje bør det uroe oss at dette skjedde den samme helgen som statssekretær Peder Egseth var opptatt med å bistå Molde-ordføreren med å komme på trykk i VG med angrep på Oslos korona-håndtering. Solbergs rådgivere burde åpenbart brukt tiden sin bedre.

Erna Solberg etterforskes for smittevernbrudd på Geilo.

Demotivasjon

Den store faren er at denne saken kan demotivere en del av dem som er mest korona-slitne, og som fra før hadde et omtrentlig forhold til myndighetenes regler. Det er alvorlig og kan føre til ytterligere smittespredning. Det er dessuten vanskelig å se for seg at Solberg skal stå i første rekke på regjeringens pressekonferanser og mane oss til å følge et komplisert regelverk.

Regjeringspartiet Høyre har ligget høyt på meningsmålingene. Solbergs solide håndtering av pandemien har gitt mange tillit til statsministeren. I løpet av to kvelder greide Solberg å rive ned mye av denne tilliten. Dette vil følge Høyre langt inn i valgkampen og selve valget til høsten. Men det alvorligste er at det kan gjøre det vanskeligere å slå hardt ned smitten i Norge.

Det alvorligste er at det kan gjøre det vanskeligere å slå hardt ned smitten i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar