Kommentar

Republikanernes veivalg etter Trump

DYPE SÅR: Marjorie Taylor Greene er et eksempel på at en liten, men farlig minoritet kan få fotfeste i Det republikanske partiet. Og viser hvor dyp splittelsen er.

hente tekst

Tirsdag startet riksrettssaken mot Donald Trump. Dermed er han den første amerikanske presidenten i historien som blir stilt for riksrett to ganger. 10 republikanere stemte for, blant dem Liz Cheney, den tredje viktigste personen i partiet.

Det skulle hun, i følge en rekke partikolleger, ikke gjort. I hennes delstat Wyoming, vedtok partiet på kraftig vis å kritisere henne, og krevde at hun skulle gå av, og at økonomiske valgkampbidrag skulle betales tilbake. Bare 8 av 76 stemte mot forslaget.

Noen dager tidligere, satte en representant fra Florida seg til og med på flyet, reiste til Wyoming og holdt folkemøte mot sin partikollega:

– Hun er ikke folkets representant når hun ikke følger folkets vilje, og en «fake cow-girl», sa Matt Gaetz blant annet, og oppfordret folk til ikke å stemme på henne i mellomvalget om to år.

Splittet land, splittet parti

Dette er et av mange eksempler på hvor splittet Det republikanske partiet er. Liz Cheney er blitt det mest synlige målet for Trump-lojalister, som mener kritikk av ham er et svik.

Nå er dragkampen i gang om hvilken retning partiet skal gå. Splittelsen går mellom «Trumpistene» og de som vil følge mer tradisjonell, konservativ politikk.

Akkurat nå framstår de retningsløse, og en ideologisk debatt om veien framover virker umulig. Til det har Trump, selv om han tapte, dominert fullstendig.

Trump og hans våpendrageres stadige mas om valgjuks etter nederlaget i november, som kulminerte i angrepet på kongressen 6. januar, har tydeliggjort noe enda mer alvorlig: Høyreekstreme ideer, konspirasjonsteorier og en lefling med eller aksept for at vold mot motstandere er greit, har kommet snikende inn i den republikanske varmen. Ikke som den dominerende, politiske ideen. Men den er der.

Republican Conference chair Rep. Liz Cheney, R-Wyo., speaks with reporters as lawmakers leave the Capitol in Washington, Friday, Jan. 10, 2020. House Speaker Nancy Pelosi said Friday the House will take steps next week to send articles of impeachment to the Senate for President Donald Trump's Senate trial. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Ville teorier

De som ikke hadde fått det med seg tidligere i valgkampen, fikk et krasjkurs da Marjorie Taylor Greenes høyst tvilsomme uttalelser og holdninger på Facebook ble gjennomgått av CNN nylig. Den nyvalgte representanten fra Georgia har vært en QAnon-tilhenger, som ikke kan vente med å få de «satandyrkende pedofile bort». De som driver denne pedofiliringen er demokrater, blant annet Hillary Clinton, høytstående embetsmenn og skuespillere i Hollywood, ifølge konspirasjonsteorien.

I 2019 likte hun en Facebookstatus hvor det sto at «en kule i hodet ville vært raskere» for å bli kvitt Nancy Pelosi.

Hun har også ment at det er en muslimsk invasjon i Washington, at skoleskytinger ikke har skjedd, og at det ikke er bevist at en fly krasjet i Pentagon 11. september. I en film kan man se henne følge etter og trakassere David Hogg, som overlevde skoleskytingen i Florida, og avkrever ham svar om våpenlover. Blant annet.

Liz Cheney, datter til tidligere utenriksminister Dick Cheney, og Marjorie Taylor Greene, synliggjør på hver sin måte kaoset i Det republikanske partiet. Noen ville fjerne Cheney fra hennes posisjon, siden hun støtter riksrettsaken mot Trump. Det skjedde ikke, selv om 61 republikanere stemte for. 145 ville beholde henne.

Samvittighet

Kevin McCarthy er republikanernes leder i Representantenes hus, og prøver å finne en vei slik at partiet ser forent ut. Det er ikke lett.

– Liz har rett til å stemme på bakgrunn av sin samvittighet, sa han om Cheney.

Når det gjelder Greene, har hun fått sterk kritikk, blant annet fra Mitch McConnell, som har omtalt ideene hun står for som en trussel og en kreftsvulst for partiet. Han støttes av flere partifeller. Demokratene krevde at Greene måtte fjernes fra komiteene hun var satt i. Løsningen for den republikanske ledelsen var å fordømme Greenes konspiratoriske kommentarer, men ikke frata henne vervene.

Hun er nå den eneste representanten uten verv, etter at flertallet, blant dem 11 republikanere i Representantenes hus, vedtok dette.

I et internt møte med partifeller for en uke siden skal hun ha bedt om unnskyldning og sagt at hun ikke lenger tror på QAnon-konspirasjoner. Der skal hun deretter ha fått stående applaus fra flere av sine kolleger.

– Jeg ble ledet til å tro på ting som ikke var sant. Jeg stilte spørsmål.

Republikanske partitopper ser at folkevalgte som Greene har en del støtte blant grasrota. Faktum er at folk stemte på Marjorie Taylor Greene, som fremdeles mener at Trump vant valget.

Og de over 70 millionene som stemte på Trump i november, er stemmer republikanerne gjerne vil beholde ved neste valg.

En ting er hva som stemmes over i Washington. Noe annet er hva som skjer på delstatsnivå.

Trump-støtte

Her er tre eksempler fra tiden etter angrepet på kongressbygningen 6 januar:

I Oregon vedtok Det republikanske partiet en resolusjon der de fordømte de ti republikanske politikerene som stemte for riksrett mot Trump.

I uttalelsen hevdes det at det er stadig mer bevis for at volden i Capitol var en «falskt flagg-operasjon» for å diskreditere Trump, og at «radikale krefter vil etablere et diktatur tomt for frihet og rettigheter».

I slutten av januar sendte den offisielle Twitter-kontoen til Det republikanske partiet på Hawaii, meldinger som forsvarte QAnon-følgere og snakket positivt om uttalelsene til en YouTuber kalt Tarl Warwick. Han har tidligere stilt spørsmål ved hvor mange som egentlig ble drept i Auschwitz. Men han sier vanligvis smarte ting, mente de.

Partiet slettet Twitter-meldingene, beklaget og han som sendte meldingen, sluttet i jobben.

Omtrent samtidig bestemte partiet i Arizona seg for å straffe blant annet Cindy McCain for ikke å støtte Trump og partiets ønsket om å få valget omstøtt. Biden vant med knappest mulig margin i Arizona, og den første demokraten på 20 år. McCain er enke etter John McCain og en framstående, republikansk politiker. Hun valgte å støtte Joe Biden, og ikke Trump. Det falt ikke i god jord.

Dersom lojaliteten til en tidligere president skal definere framtida for republikanerne, kan det bli vanskelig å komme seg videre.

Donald Trump preger fortsatt partiet, selv om han sitter twitterløs i Florida.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar