Kommentar

En annerledes sommer

Overpriset mat langs en kronglete vei. Et plutselig regnvær som skyller vekk isen du nettopp kjøpte. Det er lett å finne argumenter mot å feriere i Norge. Men i år skal mange det, og jeg tror vi vil se landet med andre øyne.

Abid Raja

Nå er sommeren endelig her, etter det som har vært en annerledes vår. Fortsatt er det mye som er annerledes, og vi må nok belage oss på at det vil være slik en god stund fremover, men med litt kreativitet ligger alt til rette for noen fantastiske sommeruker i vårt langstrakte land.

Fra Lindesnes til Nordkapp

Noen av de største opplevelsene av landet mitt har jeg opplevd fra sykkelsetet. Det begynner å bli noen år siden nå, men i 2015 brukte jeg sommerukene mine på å sykle fra Lindesnes fyr i sør til Nordkapp i nord. Jeg skal være ærlig og si at det ikke alltid var idyll, jeg husker et plutselig værskifte i Steinkjer-traktene som gjorde at jeg nesten revurderte hele turen. Og det føles også langt til Nordkapp når man er mør i lårene allerede i Jevnaker. Men jeg gjennomførte, og jeg er stolt over at jeg gjorde det. Stolt, ikke først og fremst over prestasjonen, men over hvor mye fantastisk landet mitt har å by på. Både av opplevelser, natur og mennesker. Vi har mye å vise frem. Derfor håper jeg at mange velger å benytte årets situasjon til å feriere i eget land, selv om vi har påbegynt den gradvise åpningen mot resten av verden.

Glansbildet av Norge som en instagram-post med dype daler, snirklete fjorder og majestetiske fjell er lett å trykke «like» på. Og vi skal være stolte av at det stemmer. Vi har en natur, både på Vestlandet og i nord, som er mer enn nok til å gjøre en målløs, også utenfor digitale flater. Men Norge er også innmari mye mer. Det første jeg gjorde etter at helsemyndighetene åpnet opp for innenlandsreiser den 18. mai, var å reise til Bodø. Der har man lagt ned en kjempeinnsats for å bli europeisk kulturhovedstad i 2024, og jeg reiste opp for å formidle at staten kommer til å støtte én tredjedel av prosjektet med inntil 100 millioner kroner. Da jeg leste søknaden og forstod den nærmest poetiske kraften i å forene natur og kultur, ble det klart for meg at vi kan få til begge deler – og at vi gjør det allerede. Eksemplene er overalt.

Kistefos i New York Times

Tidligere i vår var jeg på det fantastiske Kistefos Museum på Jevnaker på Hadeland. Her knyttes natur, industrihistorie og kunst sammen på en unik måte. For de som ikke har vært der kom nok utmerkelsen av Jevnaker som et anbefalt reisemål for 2020 i New York Times som en overraskelse. Men for oss som har besøkt det gamle tresliperiet og sett «The Twist», skulle det egentlig bare mangle. I denne rare tiden må nok New York Times sine lesere belage seg på å vente litt før de kan besøke Kistefos, men for deg som leser dette kan det være en opplevelse allerede i sommer.

I sommer skal jeg få oppleve masse av det Norge har å by på. Utgangspunktet mitt var å reise på festivalturné, fordi det er ingen tvil om at sommer-Norge er festival-Norge. Vanligvis legger tusenvis av mennesker over hele landet ned en formidabel innsats for å skape opplevelser for andre. I vårt langstrakte land arrangeres det store og små festivaler i billedskjønne omgivelser, men slik blir det ikke i år. I utgangspunktet er det lett å bli vemodig av å lese akkurat dét, i det minste føles det slik når jeg skriver det, samtidig har det vært mulig for noen å kunne gjennomføre en begrenset del av akkurat sin festival. Jeg gleder meg blant annet til å forestå åpningen av Molde-jazz og Olavsfest i Trondheim.

Surfing på Stad

Men man må ikke ha festivalpass i sommer for å oppleve landet vårt. I år skal jeg blant annet innom flere museer både på Øst- og Vestlandet, og jeg skal gå på Gaustatoppen. Ikke trenger jeg å reise til Bali for å oppfylle drømmene mine om surfing heller. Min venn, ordføreren i Stad kommune, Alfred Bjørlo, har lovet meg gode surfeforhold i sine trakter – og det skal jeg benytte meg av.

Hvis du vil gjøre som meg i sommer, oppleve Norge og alt vi har å by på, er dette kanskje en anledning til også å tenke at nå er muligheten for å besøke slekt og venner man sjeldent ser. Å gjennomføre det besøket du har tenkt på lenge kan fort bety mye for både deg og dem du besøker. Jeg gleder meg til å treffe mange som jeg ikke rekker å møte i løpet av en hektisk hverdag.

Mer som forener oss

Grunnen til at vi har kunnet påbegynne en kontrollert og gradvis gjenåpning av samfunnet handler om at vi har holdt ut og holdt sammen. Vi har fulgt smittevernråd i solidaritet med hverandre. For meg har det tydeliggjort, nok engang, at det er mer som forener oss en som skiller oss i dette landet. Det blir en annerledes sommer i år, men det kan bli en sommer for minnebøkene.

Håper vi sees!

kultur- og likestillingsminister (V)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar