Kommentar

Et nødvendig bondeopprør

Magnus Carlsen og småkongene i Norsk Sjakkforbund ­driver offerspill med sjel og omdømme. Vinneren er et ­internasjonalt spillselskap som sak­søker Norge for at vi har en solidaritetsbasert ordning de fleste av oss ønsker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Se for deg at Norges Skøyte­forbund inngikk en ­avtale med bryggeriet Carlsberg verdt 50 millioner ­kroner. Samarbeidsavtalen ­skulle innebære at skøyteforbundet 
skrev kronikker og deltok på arrange­menter, hvor de argumenterte for at norsk alkohollovgivning måtte liberaliseres. Gjennom året s­kulle de legge ut ­videoer på Facebook som v­iste fram samarbeidet mellom ­norske skøyte­løpere og Carlsberg, selv om ­alkoholreklame er forbudt.

I skøyteforbundets kronikker kunne de for eksempel vekt-
legge hvor ansvarlig og bærekraftig det ville være å tilrette­legge for alkoholreklame i ­ansvarlige former, og hvorfor det å selge sprit og vin i butikk var å vise samfunnsansvar.

Faktisk helt feil

Det ­høres utenkelig ut. Men på sjakk-
kongressen i Larvik i morgen kan Norges Sjakkforbund (NSF) inngå en avtale som minner 
om denne. Mot 50 millioner 
kroner over fem år, skal nemlig Norges Sjakk­forbund bli en aktiv lobbyist for det utenlandske 
spillselskapet Kindred Group.

I Norge har vi spillmonopol, slik vi har vinmonopol. ­Dette har vi fordi vi vet at gambling er ­potensielt farlig, og ­særlig ­rammer de svakeste. Det er ­tuftet på solidaritet, og samfunns­ansvar trumfer lønnsomhetskrav. Bare Norsk Tipping og Rikstoto får ­drive med pengespill i Norge. Det kalles enerettsmodellen, og det er denne NSF nå skal mot­arbeide, gjennom å skrive kronikker, ­publisere Facebook-videoer og annet. Her skal de argumentere for en lisensordning, som gir private aktører tilgang på det norske markedet.

Leser man avtalen mellom NSF og Kindred, er det mest for­bløffende å lese hvor sikre de er på at de har «sammenfallende interesser». Et sjakkforbund i et fellesskapsorientert land som har god erfaring med reguleringer, har altså sammenf­allende ­interesser med en spillgigant med postboks på Malta og en årlig ­omsetning på åtte milliarder. Det er nesten så en lurer på hvorfor ikke NSF skriver disse kronikkene gratis allerede, siden det er i ­deres interesse?

Grunnfjellet

Grunnen til at de ikke gjør det er selvsagt ­fordi det er kjempekontroversielt. Småkongene i NSF ser likevel ut til å ha glemt at man må ­involvere bøndene for å vinne et parti. I­ ­stedet har de fått et bondeopprør på grasrotsnivå. En rekke sinte stemmer fra forbundet mobiliserer nå i sjakkforum på Facebook og andre steder. De ­snakker om en ansvarlig spillpolitikk og etikk, og spør hvordan disse p­engene kan være viktigere. Ruvende tårn i sjakk-Norge som Simen ­Agdestein og Atle Grønn har også varslet at de vil trekke seg fra det kommende NM.

Dette gjenspeiler holdningene i størsteparten av samfunnet, i tillegg til et bredt stortings­flertall og stortingsmeldingen «Alt å ­vinne» fra 2016–17. Den slår fast at ­dagens ordning er den beste for å sikre trygge og ansvarlige p­engespill.

Aktive medlemmer i forbundet antyder at kanskje 70–80 prosent vil stemme imot. De ­seneste ­undersøkelsene i andre aviser ­tyder på at dette flertallet vil holde.

LES OGSÅ: Tage Pettersen varsler at Høyre kan komme til å forlate enerettsmodellen i neste stortingsperiode.

Ny Northug

Dette til tross for Magnus Carlsens tvilsomme ­forsøk på å kjøpe 1.000 stemmer til sin sak, som har vært hyppig omtalt og diskutert både i ­moralske og juridiske vendinger. Hvorfor Carlsen ivrer etter ordningen, kan man bare spekulere på. Dels er det sikkert gode intensjoner på vegne av norsk sjakksport.

Jurist og sjakkekspert Tor- stein Bae sier til Morgenbladet at det kan være et «stunt», nærmest en hevnaksjon etter at forbundet søkte om sjakk-VM i Stavanger, mot Carlsens vilje. NRK skrev forrige uke om at flere i selskapet hans, Play Magnus, har koplinger til spillbransjen. Uansett hva som er årsaken, ser det åpenbart ikke bra ut for Carlsen. Kanskje han tenker at han kan bli en Northug-type, som følger sine egne regler og fortsatt blir elsket. Men det er kanskje mer sannsynlig at han rett og slett ikke bryr seg om hva folk mener.

LES OGSÅ: – De beste bør gi noe tilbake til fellesskapet, mener idrettsfilosof.

Bakteppet

Sjakkfarsen ­utspiller seg på bakgrunn av ­flere rettssaker hvor ­utenl­andske ­spillselskaper saksøker den ­norske stat. I august ventes 
avgjørelsen på om Lotteritil­synet hadde rett til å fryse transak-sjoner til ­betalingsselskapet ­Entercash. Saken ble ført av 
advokatkontret Simonsen Vogt Wiig – en av Magnus Carlsens 
sponsorer.

Dessuten kommer to retts­saker mot den norske stat til 
høsten, hvor enerettsmodellen blir 
utfordret med henvisning til 
EØS-regler om fri bevegelse av tjenester. Nylig ble interesse­organisasjonen Norsk Bransje­forening for Onlinespill (NBO) etablert. Medlemmene her er Betsson Group, ComeOn, ­Gaming Inovation Group – og Kindred Group. Vi kommer til å ­merke trykket ytterligere fra 
spill­bransjen i tida framover.

Ansvarspåskrivelse

Det mest provoserende i disse sakene er alt snakket om «ansvarlighet». Leser man NBOs presentasjon av seg og samarbeids­avtalen ­mellom sjakkforbundet og ­Kindred Group, skulle man tro de var ideelle stiftelser som ikke hadde andre ønsker her på jorda enn å realisere fine ord som ­«bærekraft», «samfunnsvar» og andre ord som begynner og 
slutter med ansvar.

La oss håpe kong Carlsen og styret til NSF blir satt i sjakk matt av de trauste bøndene i ­morgen. Uansett utfall har Norges 
Sjakkforbund allerede tapt 
mye. Vinneren er Kindred, som kan fryde seg over all gratis­reklame de nå får som følge av konflikten i NSF, i det som s­kulle ha vært en gullalder for norsk sjakk.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar