Kommentar

Tyskland henter hjem barn av IS-foreldre

Tyskland skal hente hjem barn av IS-foreldre fra Syria, ifølge tyske medier. Norge får kritikk for ikke å hente hjem norske barn fra landet.

Ifølge TV-stasjonene NDR og WDR, samt avisen Süddeutsche Zeitung, har den tyske regjeringen i lengre tid jobbet med en plan for å hente hjem barn av IS-foreldre fra al-Hol-leiren nord i Syria.

Tyske myndigheter har lagt lokk på saken, men rettsdokumenter viser at det i første omgang dreier seg om to foreldreløse jenter på to og fire år. De skal nå hentes hjem og overlates til besteforeldrene i Tyskland.

Jentenes mor kom fra den tyske delstaten Baden-Württemberg og sluttet seg til den ytterliggående islamistgruppen IS i Syria. Hun skal ha blitt drept i Baghouz tidligere i år.

LES OGSÅ: Eks-utenriksminister: Vi kan finne norske IS-barn

Strid i regjeringen

PST anslår at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria, og minst fem av disse er foreldreløse og befinner seg i al-Hol-leiren.

Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å hente hjem de foreldreløse norske barna i leiren, men det er strid i regjeringen om hva som bør skje med de øvrige barna og deres IS-foreldre.

Venstre mener alle de norske barna, ikke bare de foreldreløse bør hentes hjem. KrF vil også hente hjem barnas mødre, mens Frp krever DNA-testing av barna og mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem.

LES OGSÅ: Hos Heidi Brynhildsen på familiesenteret til Kirkens Bymisjon kan IS-mødre sone sammen med barna

Kan dø

Redd Barna har advart og frykter at noen av de norske barna vil dø dersom de ikke snarest hentes hjem til Norge.

– Helsetilstanden til en del av disse barna blir stadig dårligere, både fysisk og psykisk. De er underernærte, de har traumer og de trenger medisinsk behandling av skader, sa generalsekretær Birgitte Lange nylig til NTB.

– Det står nå om liv, og vi er veldig redde for at små og uskyldige barn vil dø på denne regjeringens vakt som følge av politisk tautrekking mellom regjeringspartiene, sa hun.

LES OGSÅ: Røde Kors klar til å hente IS-barna

Unicef-kritikk

Lederen for FNs barnefond (Unicef), Henrietta Fore, ba også nylig Norge om å hente hjem barn av norske IS-krigere.

– Norge er ekstremt godt forberedt på å ta imot barna. Dette kunne vært et ledende eksempel for hvordan andre land kunne gjøre det samme, sa hun under et besøk i Oslo nylig.

En rekke andre land har hentet hjem barn av IS-krigere fra Syria, blant dem Sverige, Tyrkia, Frankrike, Tadsjikistan, Kasakhstan og Kosovo.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar