Kommentar

Gjør Åpen folkekirke rent bord?

Utnevnelsen av Anne Lise Ådnøy kan være punktum for den skjøre kirkefreden etter Kirkemøtets vigselsvedtak.

Kirkerådet har utnevnt ny biskop i Stavanger bispedømme. Anne Lise Ådnøy fikk åtte stemmer, og Helge S. Gaard fikk seks. Dermed satte Kirkerådet til side resultatet fra nominasjonsprosessen, der Gaard fikk en solid førsteplass.

Det har Kirkerådet rett til. Rådet har utnevnt den de mener er best kvalifisert til å være biskop i bispedømmet. Og det er mange gode grunner til å velge Ådnøy. De fleste mener hun har ledet bispedømmet på en god måte under Ivar Brauts sykefravær. Selv om hun sier ja til likekjønnet ekteskap, befinner hun seg ikke på en teologisk ytterfløy. Hun er god til å bygge broer, ikke minst på grunn av sin jordnære stil. Og dessuten: Stavanger har aldri før hatt en kvinnelig biskop. Svært mange kvinner – og menn – vil sette pris på at 900 års mannlig dominans i bispestolen nå er brutt. 

Vraket for andre gang

Det jevne avstemningsresultatet indikerer likevel at det var tøffe diskusjoner på Kirkerådets møte i forkant av utnevnelsen. Også forrige gang bispedømmet fikk ny biskop, var det Gaard som fikk flest stemmer i nominasjonsrunden. Han ble vraket av Kirkerådet til fordel for Ivar Braut.

Det kunne kirkefolket i bibelbeltet leve med, siden både Braut og Gaard delte et tradisjonelt syn på ekteskapet. Slik viste Kirkerådet – det første med et stort flertall av medlemmer fra organisasjonen Åpen folkekirke – at man hadde vilje til å inkludere meningsmotstandere i kirken. Sammen med tydelige forsikringer om at kirken er større enn uenigheten om likekjønnet ekteskap – dempet dette motsetningene etter vedtaket om å utvikle en kjønnsnøytral vigselsliturgi på Kirkemøtet i 2016.

Rent bord? 

Gårsdagens utnevnelse kan sette punktum for denne skjøre kirkefreden. Gaards førsteplass var ikke knepen, den var solid. Nå ble han vraket igjen – denne gangen til fordel for en «liberaler». Mange kirkeaktive husker fortsatt  debatten etter utnevnelsen av «konservative» Braut i 2016. En del i Åpen folkekirke var sinte og krevde at Kirkerådet aldri mer skulle utnevne en biskop med dette synet på homofilt samliv.

Nå får kirkeaktive med et tradisjonelt syn på ekteskapet bekreftet at det er dette kravet som har vunnet fram. At medlemmene i Åpen folkekirke nå er innstilt på å gjøre rent bord. For hvor skal man utnevne en biskop med tradisjonelt syn, hvis man ikke gjør det i Stavanger – etter en så tydelig avstemningsrunde? – vil mange spørre seg. For dem vil utnevnelsen oppleves som en krigserklæring med større symbolsk betydning enn da Erling Pettersen ble utnevnt i 2009. Han ble også sett på som en «liberaler», men ble utnevnt av regjeringen. Ådnøy er utnevnt av kirken selv.

Manges opplevelse av tilhørighet til Den norske kirke henger i en tynn tråd etter dette. Misjonssambandet kan få flere medlemmer i sitt kirkeregister. Situasjonen vil stille store krav til Ådnøy. Dersom hun makter å vise fleksibilitet og imøtekommenhet mot den delen av kirkefolket som er uenig med henne, kan hun likevel bidra til å holde kirken samlet. Kanskje kan hun til og med greie det bedre enn en mer konservativ biskop ville greid. 
Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kommentar