Kommentar

Tegnet nytt ideologisk skille

Jonas Gahr Støre leverte en ideologisk tale til landsmøtet. Han plasserte Ap og sentrum sammen – i sterk motsetning til Høyre og Frp.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt en av sine aller beste taler da landsmøtet startet i Oslo torsdag formiddag. Talen var i stor grad blottet for svada. Den var både ideologisk, konkret og beskrev tydelig hvilken vei Arbeiderpartiet vil føre Norge.

Økte forskjeller

Det ideologiske bildet han tegnet, gikk som en rød tråd gjennom hele talen: På den ene siden tegnet Støre et bilde av Frp og Høyre som vil bruke store penger på skattelettelser, og dermed har mindre penger til fellesskapstiltak. Støre siterte Erna Solberg som skal ha advart mot «å politisere økte forskjeller».

Han pekte gjentatte ganger på Høyres privatiseringspolitikk og sa blant annet at Høyre og Frp ønsker «å selge Norge» – og dermed fjerne inntektene som tilhører fellesskapet. Eksemplene hans var mange: Fiskekvoter, vannkraft, jord, skog, norsk industri, Telenor, Kongsberg-gruppen, Statsskog og Flytoget. Støre mente sågar at Høyre er blitt så ivrig etter å selge unna verdier, at han spøkte med at det er dager han er redd de vil selge unna Kåre Willoch.

Støres vei

Som motsats til den blå politikken tegnet han opp bilde av sitt alternativ. Han vil ha en politikk for mindre forskjeller i Norge. Dette vil han blant annet få til gjennom å sikre statlig eierskap av fellesskapets og nasjonale verdier. Og han sier et tydelig nei til høyresidens skattekutt. Støre pekte på at dette vil gi staten høyere og stabile inntekter. En annen hovedprioritet er å sikre flere arbeidsplasser og heve terskelen kraftig for midlertidige ansettelser.

Støre brukte også tid på drømmen om en fellesskole der færre faller ut, og en barnehage og skole med tidlig innsats. Han vil også sørge for at eldre får bo lenger hjemme, blant annet ved å satse på de ansatte i hjemmetjenesten. For å få til en slik fellesskapssatsning vil han gi større overføringer til kommunene.

Hareide inne

Alle disse politikkområdene omtalte Støre som en «verdikamp». I talen sin gikk han i kraftig forsvar for Sp og Trygve Slagsvold Vedum, og snek inn en dasj vennlig omtale av KrFs Knut Arild Hareide: «Vi har statsråder som sår splid i en tid som roper på samhold. Det er Norge i dag. Et Norge der landets statsminister kaller Trygve Slagsvold Vedum for populist. Men som ikke ser – som ikke vil se – bjelken i sitt eget øye, for å låne Knut Arild Hareides ord».

Lysbakken ute

SV-leder Audun Lysbakken ble derimot ikke nevnt i talen. Hverken på den ene eller andre måten. På slutten av talen sin tok Støre derimot til orde for at «Ap og sentrum» er motpolen til dagens høyreregjering, mens SV var utelatt i sluttappellen: «Valget 11. september er et veivalg, men også et verdivalg. Det handler om hva slags Norge vi vil ha. Det står mellom to tydelige alternativer: Et Norge der høyrepartiene styrer i fire nye år, eller et Norge der Arbeiderpartiet og sentrum tar ansvar sammen».

Ideologisk kart

Støre tegnet dermed et nytt ideologisk kart for sitt eget parti. Hans skille går ikke lenger midt i sentrum, men mellom sentrumspartiene og høyresiden. Til tross for at han på direkte spørsmål fra Vårt Land avviste at han utelukket SV, er det nå tydelig hvilken vei Støre ønsker at Ap skal samarbeide. Han vil ha Sp og KrF på lag.

Det ligger ikke an til at det blir en stor debatt om samarbeidskonstellasjoner på Aps landsmøte. Men mange biter skal falle på plass før Støre visjon kan bli virkelighet. Et viktig moment er at KrF aller helst vil samarbeide med Høyre. Støres beste håp er at de rødgrønne kan få rent flertall alene, og dermed invitere KrF inn i varmen. Da kan han greie å bygge sitt langsiktige sentrum-Ap-prosjekt. Men det er lenge til september, og dagens gode Sp-målinger er slett ikke valg.

Kommentaren står på trykk i Vårt Lands papirutgave fredag 21. april 

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar