Kommentar

Endelig Sanas sesong

Når så du sist en tv-serie med en åpent religiøs hovedperson? Den siste Skam-sesongen kan knuse fordommer – hvis den tør å ta i kontroversielle temaer.

Vi hadde aldri sett noen som Sana på TV før. Ei muslimsk jente med hijab, som var tøff i trynet, en av gjengen og samtidig tydelig på sin religiøse tro. Nå får hun hovedrollen i det som blir den siste sesongen av den populære ungdomsserien Skam.

Den muslimske jenta ble en del av venninnegjengen på Hartvig Nissen videregående etter at serieskaperne hadde gjort research blant unge, muslimske jenter som fortalte at de var lei av at muslimer ble framstilt som ofre. De ville se en sterk og selvstendig muslimsk jente med egne meninger.

Det ble Sana, som er spilt av 19-åringen Iman Meskini. Hun har norsk mor og tunisisk far, bruker selv hijab og hører til Rabita-moskeen.

Kan bli banebrytende

Forrige sesong av serien handla om Isak som forelsker seg i Even. Da fikk serieskaperne ros for å normalisere en forelskelse mellom to av samme kjønn.

Potensialet for å knuse fordommer er enda større i denne sesongen. Serieskaper Julie Andem beveger seg inn i et terreng som er relativt uutforska i populærkulturen. Det finnes knapt TV-serier med en åpent religiøs hovedperson, så her har de alle muligheter til å lage banebrytende drama.

Hvis Skam klarer å holde kvalitetsnivået serien har hatt til nå – med et livsnært, troverdig drama på de unges premisser – kan den nye sesongen endre hvordan vi ser på jenter i hijab. Den har også potensial til å gi oss et annet bilde av islam og et unikt innblikk i muslimske miljøer.

Serien risikerer samtidig å karikere miljøet eller framstille det ubalansert – eller enda verre, å idyllisere for å normalisere. For det er en risikabel øvelse å gå dit Skam er på vei nå. Spesielt hvis serieskaperne blir redde for å gå inn i kontroversielle temaer rundt islam, som integrering, ekstremisme, kvinnesyn og hijabdebatt.

LES OGSÅ: – Å velge Sana ville vært et modig valg, sier muslimsk blogger.

Beinhard

Et av problemene kan være at voksenpersoner til nå har vært så å si fraværende i Skam. Derfor er det ikke sikkert vi får møte Sanas foreldre eller miljøet i moskeen.

En annen utfordring er at Sana har vært karikert. Hun har vært beinhard i argumentasjonen og vist lite spor av tvil. Da Isak konfronterer henne med et religiøst spørsmål, svarer hun med et hardt blikk og kommentaren: «Er det noe ved religionen min som plager deg?»
Det er en bifigurs privilegium. Men hvis hun skal argumentere på denne måten som hovedperson, vil hun framstå som en ekstremist. Det er tydelig at serieskaperne gjerne vil at Sana skal være tøff og utypisk, men resultatet har vært at hun også framstår ganske endimensjonal.

LES OGSÅ: Unge TV-seere har etterlyst en rollefigur som Sana i Skam

Mer religionsdebatt

I høst hadde Skam-fansen heftige diskusjoner om betydningen av Jesus-t-skjorter, bibelvers og kirkens syn på homofile i kommentarfelt på Facebook. Voksne har mye å lære av hvordan unge debatterer religion, sa trosopplæringsekspert Elisabeth Tveito Johnsen til Vårt Land etter å ha sett på hvordan unge gikk i religionsdebatt i sosiale medier.
Vil denne sesongen skape en arena for islamdebatt? I så fall blir det spennende å se om den vil være like full av respekt som kristendomsdebatten var.

Maryam Trine Skogen, som er muslimsk blogger, har allerede vært inne på noen av spørsmålene en sesong med Sana i hovedrollen bør berøre: Lever hun et dobbeltliv? Må hun skjule hva hun og vennene gjør? Har hun foreldre som ønsker at hun skal gifte seg med en mann fra hjemlandet? Har hun et vennemiljø i moskeen?
Alle sesongene så langt har kretset rundt et kjærlighetsforhold. Betyr det at også Sana kommer til å få seg en kjæreste? Vil han i så fall være muslim?

LES OGSÅ Skam har fått ros for å framstille unges liv på en troverdig og virkelighetsnær måte. Er det i møte med tenåringenes tro det kræsjer?

Grensesprengende

Sana var det eneste naturlige valget som hovedperson for den fjerde sesongen av Skam. Og når vi vet hvor mye forrige sesong har betydd for unge homofile, blir det spennende å se hva unge muslimer sier om Skam etter at denne sesongen er over. Fallhøyden er stor, men samtidig har Skam alt å vinne. Nå har serieskaperne mulighet til å bevise at de også kan ta unge menneskers tro på alvor. Vi får håpe at det blir like troverdig og grensesprengende som de tidligere sesongene har vært.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar