Egoismen i kjøleskapet
Hva er vitsen med økologisk mat hvis den ikke er sunnere?
år ble det kjernen at økologiskmat skal være spesielt sunn? spør Alf Gjøsund.
NTB scanpix
Folk kjøper ikke økologisk mat. Vi er lysår unna Stortingets mål om at 15 prosent av maten skal være økologisk innen 2020, fortalte Aftenposten i går. Faktisk er folk blitt mer skeptiske til økologisk. Hvorfor, vet ingen, men organisasjonen Oikos – Økologisk Norge tror det skyldes alle presseoppslagene om at økologisk mat «ikke er sunnere» enn annen mat.
Holdningene skinner gjennom når Aftenposten stiller spørsmålet: «Så til kjernen: Er økologisk beviselig sunnere?» Svaret er nei. Det er ikke bevist at du får en helsemessig gevinst av å spise denne maten. Selv synes jeg spørsmålet er mye mer interessant enn svaret. Når ble det kjernen at økologiskmat skal være spesielt sunn?
Det er helt greit at helsekostbevegelsen styrer unna mat med kunstige tilsetningsstoffer. Det er litt mindre greit at stadig flere har fått det for seg at det er sunt å kutte ut helt naturlige stoffer som gluten og laktose. Begge deler viser at det er ikke grenser for hvor langt vi kan strekke oss hvis det bare er godt for oss. Hvis bare jeg og mine barn kan få det enda litt bedre. Helst umiddelbart.
Bestill abonnement her
KJØP