Nyheter

Dødelig våpen

Dette er terrortrusselen ingen snakker om: At heroin fra Afghanistan får flomme over Vesten uten at USA og Nato stopper det.

Det er mye som skurrer i Vestens krig mot terror, som ble startet som et svar på det spektakulære anslaget mot World Trade Center i 2001.

En internasjonal legerapport som ble offentliggjort i mars, konkluderte med at krigen mot terror hittil har kostet en million mennesker livet i Irak, 220.000 er drept i Afghanistan og 80.000 i Pakistan.

De sivile tapene i Afghanistan var i fjor var de største siden 2009. Norge deltok i NATOs ISAF-styrke helt fram til årsskiftet. Ved å eliminere terrorister i fjerne land skulle gatene i Oslo og København bli tryggere.

Men er de blitt det? En ting er faren for terroraksjoner som svar på at norsk militært engasjement utenlands. Denne stående trusselen er bakgrunnen for at norsk politi nå er bevæpnet, der de tidligere var ubevæpnet.

En annen – og langt mindre kommunisert trussel – er flommen av narkotika fra Afghanistan til Vesten. Opp mot 90 prosent av all heroin som blir konsumert i vestlige land, kommer fra Afghanistan.

Eksplosjon

Det er ikke slik at narko-eksporten fra Afghanistan er redusert etter at USA og Nato tok kontrollen. Tvert imot, den har eksplodert:

Det siste året hvor Taliban hadde kontrollen – i 2001 – ble det produsert 185 tonn opium. Året etter var produksjonen nesten 20-doblet til 3.400 tonn. I fjor var produksjonen økt til 5.500 tonn.

Hvor store avlingene av «poppy» blir denne våren, gjenstår å se. Men kampen mot terror i Afghanistan ser definitivt ikke ut til å inkludere kampen mot heroin. Mange mener tvert imot at de som styrer holder sin hånd over denne industrien. Hvorfor skulle ellers dyrkingen få fortsette i samme stil, til tross for alle dronene som USA overvåker landet med?

Kjemisk våpen

Om lag 200 mennesker dør årlig av overdosedødsfall i Norge. De fleste av disse dødsfallene skyldes heroin. Dødeligheten blant heroinister ligger på rundt 2 prosent årlig. Heroin er altså et langsomt, men effektivt kjemisk våpen om man vil ødelegge mennesker.

Det omsettes heroin for 12 millioner kroner daglig i Norge, ifølge TV 2. Ett gram heroin koster over tusen kroner på gata i Oslo. Dette er over 100 ganger mer enn bonden i Afghanistan får når han selger avlingen sin. Fjortjenesten er enorm.

Heroinhandelen på verdensbasis har en estimert omsetning på over 4000 milliarder kroner årlig. Til sammenligning er det norske oljefondet på drøyt 7000 milliarder kroner. Herointrafikken står for 2,5 prosent av verdenshandelen og er den tredje største globale handelsvaren, etter olje og våpen.

Skandale

Man skulle tro at det ble slått ned på denne trafikken da USA tok kontrollen i Afghanistan. Og ja, noen avlinger ble brent – med vestlige TV-team godt plassert langs åkrene.

Men mye tyder på at denne operasjonen var et blendverk. Hvordan kunne ellers produksjonen og eksporten øke så dramatisk etter at USA tok kontrollen? Det ser unektelig ut som om USA tolererer herointrafikken. Noen vil også ha det til at de tjener på den. Det har som kjent skjedd før, blant annet i den såkalte Iran-Contras-skandalen, der våpen ble byttet mot narkotika. CIA regisserte denne handelen.

General Mahmut Gareev, tidligere russisk kommandant i Afghanistan, beskylder til og med amerikanerne for å frakte ut heroin med amerikanske fly. Narkotikahandelen dekker deres utgifter med å holde tropper i landet, hevder han i Russia Today.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rammer flest

Dette er nok en konspirasjonsteori. Men uansett kommer man ikke unna det faktum at narkotikaeksporten ut av Afghanistan har økt etter at USA – med Norge på laget – tok kontrollen. Det er vanskelig å tolke dette på annen måte enn at narkotikahandelen er beskyttet på en eller annen måte.

Når soldater fra Telemark-bataljonen i disse dager begir seg til Irak for å bistå i kampen mot IS, kan det være grunn til å minne om erfaringene fra Afghanistan. Oppdraget er utvilsomt viktig nok, like viktig som det er å hindre norske ungdommer å slutte seg til IS.

Samtidig sitter en tredje gruppe norske ungdommer og retter dødelige våpen mot seg selv i form av sprøytespisser. Dette er den terroren som foreløpig rammer flest norske familier.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter