Denne artikkelen er en analyse av et sakskompleks. Den gir uttrykk for skribentens analyser av situasjonen.
Vårt Lands siste gallup ville gitt Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt hele 10 mandater hver. Og Ap, Sp og SV ville ikke hatt flertall bak en ny regjering alene. Det kan også varsle stilskifte i debatt.
For om valget ender med at Ap-leder Jonas Gahr Støre danner en mindretallsregjering, får han ikke bare strev med å samle Rødt og MDG til flertall for politikk. De to aktivistisk anlagte partiene kan også gjøre det hett hett for regjeringen, og presse dem i stortingsdebattene.
[ Politikere i MDG og KrF får refs fra FHI: «Gale påstander» om koronavaksine ]
Møter forventninger om tøffe takter
Der kan det friskne til, ikke minst i de muntlige spørretimene. Det er den ukentlige sjansen for opposisjonspartier til å gi en regjering pes i dagsaktuelle saker. Og etter spørretimene blir det gjerne etterspill foran TV-kamera i vandrehallen om de krasseste oppgjørene.
Spiss og tydelig saks-aktivisme fra MDG om miljø og klima – og fra Rødt om ulikhet – er nettopp det som har løftet dem i tiden før valget. Begge partiene har store grupper unge, utålmodige velgere i rekkene. De forventer at partiene deres også er pågående i «hverdagslivet» på Stortinget.
Ung utålmodighet tar plass
MDG har dessuten flest første- og annenkandidater under 30 år på listene før valget. Holder partiet seg over sperregrensen og veksler inn utjevningsmandater, kan MDGs stortingsgruppe få et tydelig ungt innslag. Det kan også skje hos Rødt. I oversiktene til nettstedet Pollofpolls.no er unge listetopper tidvis inne som utjevningsmandater.
Både ung utålmodighet i miljøkamp, og partier med et mer radikalt mål, kan bidra til å snu politikk til noe mer støyfullt i Stortinget. Og en eventuell ny rødgrønn mindretallsregjering kan fort bli markerings-offer.
Ikke helt lett å knalle tilbake
Den må passe budsjettbalanser og ivareta formalisme og stødighet når borgerlig politikk skal snus. Ansvar setter grenser for hvor hardt man kan knalle tilbake. Skulle SV havne på utsiden av en Ap/Sp-regjering, kan også dette partiet bli friskere i stemmen. For SV kan neppe la et voksende Rødt få tøffe seg alene.
På helt motsatt side møter de et Frp og en Sylvi Listhaug som alt før valget varmer opp med harde ord om «venstreradikale sosialister». Det er også et varsel om en tone som kan polarisere i stortingssalen årene etter valget.
Om Solberg-regimet taper valget, vil en rekke statsråder innta vanlige plasser i salen, bak de gjeve statsrådsstolene. Det er neppe fra et slagent lag de tøffeste ord-fintene kommer den første tiden.