Analyse

Presset Frp får farlig valgkamp-gave

UTFORDRET: Før valgkamp-spurten sitter Frp fortsatt fast på 10-tallet i oppslutning. Mer alvorlig for dem er konkurrenten som reiser seg på høyre kant.

Denne artikkelen er en analyse av et sakskompleks. Den gir uttrykk for skribentens analyser av situasjonen.

I årevis har minipartiet Demokratene, lenge frontet av eks-Frp-eren Vidar Kleppe, vært miniparti på landsplan. Nå måles Demokratene på enkeltgalluper godt over én prosent.

Både hos TV2 og Dagbladet fikk partiet 2,4 prosent i forrige uke. På en fersk Oslo-måling var Demokratene med 1,7 prosent større enn KrF.

Fremgangen kom med den nye partilederen Geir Ugland Jacobsen, som ble ekskludert fra Oslo Frp i desember i fjor. Han er spissere i retorikken, ikke bare i salver mot innvandringspolitikken. Han dasker også klarere enn Frp til mot alle sider ved det de kaller «klimahysteriet».

I Facebook-grupper - under radaren

Valgkampen har gitt Ugland Jacobsen nye scener i pressen. Som da han møtte TV 2 ved partiets valgbod iført sitt motstykke til Sylvi Listhaugs kjente korssmykke. Hans eget symboliserte «en sammenslåing av Åsatruen og kristendommen». Han sa det var «Tors Hammer, Fensrisulven og korset i ett».

Trolig mer avgjørende for Demokratenes vekst er det stemmefisket som partiets tilhengere i lang tid har drevet i Facebook-grupper på ytre høyre kant. Da Vårt Land i vår saumfarte en rekke grupper som var svært kritiske til islam, FNs migrasjonsplattform og energisamarbeidet Acer, dukket det opp flust av delinger med anti-globalistisk budskap fra Demokratene.

Slik har partiet bygget politisk motkultur - ikke minst til dagens Frp.

Arendalsukal 2018. Demokratene

Henter tilbake fra Sp - men lekker til småpartier

Frp synes å slite med å komme skikkelig inn på hovedscenen i valgkampen, selv om det i enkelt fylker er medvind fra lokale saker.

En fersk oversikt på gallupnettstedet Pollofpolls viser likefullt at Frp er i ferd med å hente tilbake velgere som Sp har hatt til låns. Nå midtveis i valgkampinnspurten handler det om rundt 40.000 - i praksis over én av prosentene Sp har tapt.

Men når et like stort antall velgere i sum samtidig renner ut til småpartier som Demokratene og Liberalistene på høyre kant, er Frp like langt. Sylvi Listhaugs parti har fått en farlig og negativ «valgkampgave».

Kan hanke inn statsstøtte

Mer utfordrende kan den bli: Jo større et parti som Demokratene blir ved valg jo mer vil partiet få i stemmestøtte fra den norske stat. Med sine 0,3 prosent ved forrige valg, henter eksempelvis Partiet De Kristne inn 860.000 kroner i årlig støtte.

Demokratene kan etter valget bli mangemillionær. Skulle partiet virkelig komme over 2,5 prosent, har partiet også rett til såkalt grunnstøtte og det gjør dem enda rikere. Slikt gir ressurser til å bygge partiet større, om ikke intriger og fløykamp rammer.

Leder i Frp, Sylvi Listhaug på valgkamp i Kragerø.

Sverigedemokraterna tok små skritt

Over tid var det nettopp en slik oppbygging som løftet frem høyrepopulistiske, svenske Sverigedemokraterna (SD): Fra 1,4 prosent i 2002, via 2,93 i 2006 til 5,7 i 2010. Til slutt var altså SD over sperregrensen ved et riksdagsvalg.

SD-leder Jimmie Åkesson påpekte overfor Vårt Land det året at nettopp på det å hente seg opp til over 2-tallet - noe som utløste mer svensk statsstøtte - var et avgjørende vendepunkt.

Norske Demokratene ligger langt unna noen stortingsplass ved høstens valg. Men for Frp er partiet alt blitt en brysom konkurrent og kan fort bli en enda større plage.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse