Analyse

Sp-smell svekker bremse-kraften i verdislag

GALLUP-KNEKK: Skulle Sp virkelig gå på en valgsmell og tape hele oppturen, stiller partiet også svekket ved forhandlingsbordet om viktige verdisaker.

Denne artikkelen er en analyse av et sakskompleks. Den gir uttrykk for skribentens analyser av situasjonen.

I regjeringsforhandlinger om rødgrønne vinner, gjelder også «kjøttvekta»: Styrken av stemmer fra valget. Svekkes Sp, taper partiet også styrke når felt som kontantstøtte og abort skal håndteres.

For Sp er valgkampen nå snudd fra brede smil til nervøsitet for kollaps. VG-målingen i forrige uke var et første pek mot at noe rakner:

Sp falt hele fire prosentpoeng til oppslutning på 11,3 prosent. I så fall er dramaet dette: Sp ville da bare vært ett prosentpoeng sterkere enn ved valget for fire år siden. I praksis ville all vekst og «Vedum-løftet» gjennom de siste årene ha smuldret opp.

Tappes for krefter i bastioner

Også andre nasjonale målinger peker partiet ned. Men verst er tallene på fylkesmålinger i to Sp-bastioner. I Sogn og Fjordane ble Sp fredag målt under valgresultatet i 2017. På et halvår har partiet falt fra over 40 prosent til 29,7.

Også i Trygve Slagsvold Vedums hjemfylke - Hedmark - butter det. Gallupnettstedet Pollofpolls angir en «landstendens» om et valgresultat på 11 prosent.

Arendalsuka 2021. Partilederdebatt.

Grønne og røde farer forbi

Selv om meningsmålingene nasjonalt og i fylker fortsatt gir klart rødgrønt flertall, er det nettopp Sp som har muskelsvinn. Og Ap står nokså stille. Men styrkeforholdene på rødgrønn side endres altså dramatisk:

En «Sp/Ap-basert» regjering vil være helt avhengig av SV for flertall i Stortinget. På VGs sjokkmåling i forrige uke trengte en trio av Ap, Sp og SV støtte fra Rødt eller Miljøpartiet De Grønne også. Og slår man MDG, Rødt og SV sammen, så ville de tre partiene på TV2s måling søndag fått 37 mandater. Sp bare 26.

foto

Løfter på løfter - kan Sp få alt?

Og skulle SV lande på 10-tallet, er partiet dessuten nær Sps størrelse. Da kan det altså gjøre noe med Sps styrke om en regjeringsplattform eller annet samarbeidsgrunnlag skal forhandles

Over flere år har Sp hamret løs mot politireform og fylkessammenslåinger. Partiet lover flere og billigere flyreiser, lærerhøgskole på Nesna skal reddes og avgifter skal snus på. Serien av løfter som partiet har gjentatt og gjentatt overfor distriktsvelgere må nødvendigvis veie tungt i forhandlinger.

Der Sp vokter mer verdiorientert sentrumspolitikk, kan svekket styrke gjøre utfallet mer uvisst.

—  Per Anders Hoel

Rollen som verdivokter kan møte press

Rundt et forhandlingsbord trenger det ikke bli full kollisjon på flere slike felt. Men der Sp vokter mer verdiorientert sentrumspolitikk, kan svekket styrke gjøre utfallet mer uvisst.

Å bremse fjerning av kontantstøtte, sette ned stolper mot videre liberaliseringer på bioteknologifeltet? Slikt vil trolig også ligge i en forhandlingspott. Det vil også spørsmålet om abortnemnder og hvordan et nytt rødgrønt regime skal innfri løfter fra Ap og SV om en annen selvbestemt abortgrense.

Om Sp daler og vekta vipper mer rødt, kan partiet få trangere rom for å velge sine seire.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse