Analyse

Iskant-striden er også starten på grønn gjørmebryting

ANALYSE: Tøff refs bølget raskt mot miljøministeren da iskant-lekkasjer kom. Det er duket for grønn internkamp.

Det gikk ikke lang tid før salvene smalt om iskantløsningen – døgnet før presentasjonen: «Knapt å begripe» sa SV-lederen. Et «mageplask», kom det fra Ap-talskvinnen. Verdens Naturfond kalte den et «håpløst kompromiss». «En hån» – «det lukter litt Trump», var ordene i beskrivelsen Greenpeace ga NTB.

Dette var til og med før aktørene hadde hele innholdet i fredagens forslag til forvaltning av havnatur i Barentshavet. Kraftuttrykkene kan være opplegg for grønn gjørmebryting om de sårbare områdene.

Avgjørende miljøsak med alvor og kamp  mellom grønne partier

Det forteller noe om alvor og spenninger i iskantsaken: De aktuelle områdene er ekstremt viktige for økosystemet. Olje- og næringsinteresser er for miljøinteressene en farlig, mektig motpart. Miljøfolket jager ikke bare røde og blå partier, men partnerne deres også.

Men iskant-saken er også den kanskje den siste, store klassiske naturvernsaken i denne stortingsperioden. For partier som samler miljøvelgere – spesielt SV og MDG – er scenen en av de få der man kan vinne markeringskamp. Og samtidig svekke konkurrenter i regjeringen.

Hadde store drømmer – men det er gi-og-ta

Venstre og klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn er selve adressaten for all kritikken. I regjeringen har KrF og Venstre nå fått gjennomslag for å trekke iskant-grensen for oljevirksomhet sørover i en tid når klimaendringer i praksis skyver eksisterende grense nordover.

I praksis vil ikke Barentshavet Nord åpnes for oljevirksomhet. Venstre hadde større drømmer, men forhandlingskvernen i en regjering med Høyre krever kompromiss. Det er gi-og-ta.

Rollebytte: En gang var det Venstre nå er det SV som hakker

SV hadde en lignende advokatrolle i den rødgrønne regjeringen. Partiet stoppet oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Uten SVs blokkering innad i en flertallstyre, kunne Ap og Høyre i Stortinget den gang overkjørt naturvern i nord.

Men SV måtte sluke flere tap i andre olje- og miljøsaker. Da hamret Venstre løs fra opposisjon og sanket velgere. Nå er rollene motsatt.

Farlig sak – om ikke seiersfortellingen blir god

For et Venstre under sperregrensen kan ordkampen om iskanten være farlig, om ikke Rotevatn og partiet lykkes med en seiersfortelling. Dessuten kommer det en nerverunde til:

Regjeringen har ikke noe flertall bak iskant-løsningen i Stortinget. Der er Frp mer angriper enn venn.

Derfor er Sp og Ap helt nødvendige alliansepartnere. Men de har oljeinteresser i rekkene. Spørsmålet er da hvor gjennomhullet en sørligere iskantgrense blir når Stortinget voterer.

Hva om iskant-saken blir en «sveitserost»?

Venstres miljøtalsmann, Ketil Kjenseth, advarer mot at det lages en «sveitserost» av Venstre og regjeringens forslag. Men noen hull blir det i sluttløsningen. Det kan bli dramatisk nok innad i Venstres rekker – og kjøle ned motivasjonen for å styre landet.

LES MER OM POLITIKK:

• Vårt Land mener: Følg fagråd for iskanten

• Kampen om iskanten: Dette handler klimastriden om

• Sps jakt på samling for Moria-barn: KrF nikker – og Frp sparker

• Venstres landsstyre gjør som KrF: Øker presset mot Solberg for å hente Moria-barn

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse