Analyse

Aldri før har Frp-delegater vist så mye frustrasjon over nederlag i regjering

Sylvi Listhaugs comeback som statsråd er ikke nok. I Frp-rekkene murres det nå over kompromisser og mangel på hjelp fra toppen.

ANALYSE: At Listhaug ankom Frp-landsmøtet som statsråd, var gladnytt for mange av de frustrerte i partiets rekker. En uredd Listhaug – som lover «å være seg selv» – kan utfordre og skape blesten lokale topper venter på før lokalvalget.

Men grunnplanet krever mer. Under landsmøtet sa en rekke talere rett ut at kompromissene i regjering svekker velgergrepet.

LES OGSÅ: Listhaug ny nestleder. Islamkritisk Tybring-Gjedde inntar topporganet

Ingen populistutgave.

Som statsråd har Listhaug også bindinger – og forventninger om å opptre mykere enn sist. Regjeringspartnerne synes nå å ha nulltoleranse mot nye frispill fra Listhaug. Spesielt i KrFs rekker. Men oppgaven nå er å være minister for eldre- og folkehelse. Listhaug lover å mobilisere for bedre eldreomsorg. Det er også et felt KrF brenner for.

Da hun talte til landsmøtet lørdag morgen, fremsto hun ikke i noen røff populistutgave. Listhaug la vekt på innvandringssaker som alt har hatt høy rotasjon i mediene uken før landsmøtet. Hun unngikk nye utfall som kan provosere regjeringskompiser.

Valgkampfront mot KrF?

Men både i KrF og Venstre vil man merke seg at Listhaug nå sterkt anbefaler at stopp i mottak av kvoteflyktninger skal bli Frps politikk. Hun kaller det «et spørsmål om moral og etikk» heller å hjelpe flyktningene i nærområdene.

Da handler det om pengebruk: I følge Listhaug koster det en milliard kroner årlig å ta imot 1.000 kvoteflyktninger. De pengene kan «heller hjelpe hundretusener» nær områdene de har flyktet fra.

Vinner Listhaug frem, vil Frp foreta et linjeskifte. I dagens partiprogram heter det at «Norge skal oppfylle sine internasjonale forpliktelser og ta imot kvoteflyktninger». Om full stopp blir partistandpunkt, åpnes det en tøff og støyfull front til Venstre og KrF i neste stortingsvalgkamp.

LES OGSÅ: Frp: Null familiegjenforening for folk med IS-tilknytning

Åpen frustrasjon i salen

Men årets kommunevalg har bakkemannskapet i Frp stor nervøsitet for. Landsmøtedebatter kan gjerne oppleves som partiets tilstandsrapport. Den avslørte at Frp nå har mye frustrasjon i rekkene.

Det er vanlig at man i Frp skryter høyt om seg selv – og dyrker partisjelen med dunk mot røde fiender. Den slags var det nok av etter Siv Jensens tale fredag og i debatten om lokalpolitikk lørdag.

Men aldri tidligere i regjeringsperioden har Frp-delegater fra talerstolen vist så mye frustrasjon over nederlag partiet må administrere fra statsrådsapparatet.

Snytt etter NRK-vri

En rekke lokalpolitikere føler seg maktesløse mot nye, lokale vei- og kollektivpakker med bompenger. For regjeringen de sitter i bidrar jo til å finansiere dem. De advarte ikke bare mot de nye, lokale bompengepartiene, som kan rappe tusenvis av velgere fra dem. «Opprøret» handler om mer:

Talere refset også regjeringspartiet sitt for at skrotingen av NRK-lisensen egentlig ikke er en fjerning. For utgiftene til dette «pakkes inn» i andre poster «på skatteseddelen». Velgere føler seg snytt.

– Er dette en seier, spurte en av de mest kritiske. Han ville ha evaluering av hele regjeringsprosjektet. Han sa rett ut at han ba om «hjelp». Nye gjennomslag må til.

LES OGSÅ: Jubler for Sylvi

Nå er slitasjen der

Summen av enkeltinnlegg var et rop om hjelp: Frp trenger ikke mer «kamelspising» – som en sa det. De forlanger egentlig andre takter fra ledelsen før lokalvalget.

For partitoppene på første benk er meldingene et varsel om at regjeringsslitasjen nå rammer partiet. Tross negative spådommer fra opposisjon, forskere og presse, har Frp hittil maktet regjeringsjobben uten for mye demotivasjon i lokale rekker.

Men nå er de farlige innslagene av motløshet der. Det er aldri et bra utgangspunkt før en valgkamp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse