Analyse

Full krise for sentrumsparet

ANALYSE: KrF og Venstre er rammet av katastrofe: Samlet har de to tapt like mange velgere som hele KrFs oppslutning ved forrige valg.

Ikke noe annet byrå har målt KrF så lavt som Norstat denne gangen gjør på Vårt Lands mars-gallup. 2,4 prosent er sjokkoppslutning for det ferske regjeringspartiet. Og Venstre får det samme bunntallet som i februar – 1,8 prosent. Det betyr det full krise for regjeringens to små.

Høyre er gallupvinner. Miljøpartiet De Grønne (MDG) likeså – de opplever en ny vår. Men for KrF og Venstre er tilbakegangen også symbolsk ille.

I sum har de to partiene nøyaktig 4,2 prosent lavere oppslutning enn de fikk ved stortingsvalget i 2017. Det er akkurat det samme prosenttallet som sluttresultatet norske velgere ga KrF.

Lett oppsummert kan man altså si at de to har krympet med «et helt KrF» eller et helt sentrumsparti etter valget.

LES OGSÅ: SV-sjefen om statskirke-tabben: Ordene skulle aldri stått der

Flykter til høyre igjen

I KrFs rekker har man hatt litt håp i det siste. Lokale galluper for kommune- og fylkestingsvalg i Rogaland og Vest-Agder har vist stigende form. Men hos Norstat spørres det om stemmegivning ved stortingsvalg. Og velgerne liker slett ikke hva de opplever.

Verst for KrF er det at antallet usikre velgere øker. Partiet taper dessuten stort til Sp – hele 12.000 denne gang. Ap får ingen gevinst fra det skadde, gule partiet. Bakgrunnstallene viser dessuten at det er slutt på at tidligere blå velgere finner hjem til KrF. Strømmen er snudd igjen. KrF-ere er igjen på flukt til Høyre og Frp.

2-tallet gir enslig Bollestad

Også andre byråer fanger inn KrFs nedgang. Dagbladet målte KrF til 2,5 prosent i helgen. Partiet ville bare fått ett mandat på Stortinget – Rogalands Olaug Bollestad – om Vårt Lands gallup var valg.

Overfor Vårt Land har sentrale politikere på KrFs blå side sagt at de tror det sakte, men sikkert utover våren ville ordne seg mer for partiet. Oppslutningen ville øke når KrF kom skikkelig i gang med regjeringspolitikk. Men her viser tallene noe motsatt.

LES OGSÅ: Duell om SVs fremtidsvei – klima eller distrikt?

Venstres kalddusj

Også Venstre får en kalddusj. Der i gården har man null positiv landsmøteeffekt, etter møtet på Hell for to uker siden. For tredje år på rad handlet oppslagene mest om selvskudd fra egne rekker.

Bare nær en av fire fra forrige valg ville stemt på Venstre i dag. De usikre er ikke så mange lenger. For nå har de flyktet til konkurrerende partier – helst på rødgrønn kant. Men kanskje verst: Nær 20.000 Venstre-velgere fortrekker nå MDG. Det er nytt: Venstres velgere har faktisk i krisemånedene ikke søkt tilflukt i andre grønne, partier. Det er spesielt Høyre som har rappet dem.

Gevinst med bismak

Høyre vokser og er månedens vinner med fremgang på 2,2 prosentpoeng. Men det hjelper ikke stort om målet er seier ved neste stortingsvalg. Akkurat nå ville Høyre, Frp og KrF samlet bare fått 67 mandater. Det er 18 færre enn Solberg-regjeringen trenger for å ha flertall.

Om ikke KrF og Venstres fiasko snus, kan velgere fornemme at Solberg-regjeringen kommer til å være sjanseløs. Slikt påvirker også velgertekket til de to blå også foran valg.

LES OGSÅ: Slik gikk det i forrige Vårt Land-måling: Rekord-Sp banker Frp – Venstre på 1-tallet

Massivt rødgrønt

Sammen med sine allierte i Rødt og MDG har de rødgrønne et forsprang på hele 35 mandater. Ap ligger stabilt på 26-tallet, SV på høyt 6-tall, mens Sp får en smell.

Senterpartiet synker nemlig med 1,7 prosentpoeng til oppslutning på 14,3 prosent. Forrige måling ga Sp rekordtallet 16 prosent – noe tilbakegang kan være nedjustering. Men målingen er tatt opp på dager da Sp avviklet landsmøtet sitt – da omtalen var stor.

Grønt comeback

Også Rødt rykker noe tilbake fra rekorden i februar. Men med 4,9 prosent er Rødt fortsatt godt over sperregrensen. I det stille seiler en annen overraskelse opp: MDG noterer nå 4,3 prosents oppslutning, ville fått åtte mandater og kan feire en historisk triumf: For første gang er MDG større enn KrF og Venstre til sammen.

Mer fra: Analyse