En glad laksespiser?
For å få nok oppdrettslaks på middagsbordet, er vi i ferd med å utrydde den ville fisken, skriver Espen Utaker i en kommentar.
Det føles som å få et fiskebein i halsen, når en leser at det må 2,5 kilo villfisk til for å få en kilos oppdrettslaks på tallerkenen.
På 50-tallet trodde man havet var utømmelig for fisk. 60 år etter er tålegrensen for lengst nådd. Ni av ti store fisk i verdenshavene (som laks, torsk og flyndre) er forsvunnet. 75 prosent av fiskebestanden er utfisket, overfisket eller fisket opp til sin biologiske tålegrense.
Oppdrettsfisken skulle være selve løsningen på utfiskingen i havet. I stedet for kan det være omvendt. Mens lakseindustrien inntil nylig har hevdet at en kilo laks krever en kilo fiskefôr, hevder forskere nå at en kilo laks krever rundt 2,5 kilo fiskefôr. Oppdrettsfisk som skulle være redningen for å bøte på vår grådighet i havet, kan nå få havets økosystem til å bryte sammen.
Bestill abonnement her
KJØP