Leder

Vårt Land: For å forebygge selvmord er gode ord dessverre ikke nok

Selvmord har sammensatte forklaringer, men er i hovedsak et resultat av alvorlig sykdom, ikke av mangel på kjærlighet og omsorg.

Etter Ari Behns dødsfall 1. juledag er det skrevet og sagt mye tankevekkende om det å ta sitt eget liv. Både i kongens og statsministerens nyttårstaler ble selvmordet omtalt klokt. Kong Harald valgte å være personlig, men løftet også problemet selvmord og psykisk helse opp på et samfunnsnivå. «Det beste vi kan gjøre, er å være der for hverandre, se hverandre, huske å gi hverandre de gode ordene. Og bære hverandre om det trengs», sa kongen i sin tale.

Statsminister Erna Solberg løftet også ­tematikken i sin nyttårstale. «674 personer tok sitt eget liv her i landet i 2018. Det er 674 for mange», sa Solberg, som poengterte at det er like mange årsaker til at noen velger å ta sitt liv, som det er selvmordsofre.

Regjeringen Solberg skal ha ros for å ha økt satsingen på psykisk helse. Styrkingen av den ­psykiske førstelinjetjenesten som igangsettes nå i kommunene, er viktig. Statsministeren presenterte også i sin tale planene om en ny kartlegging for å prøve å komme nærmere et svar på hvorfor psykiske lidelser særlig blant unge jenter øker. Vi imøteser denne kartleggingen.

Mange har den siste uken spurt om vi som samfunn er blitt for dårlige til å vise hverandre omsorg og om vi har rom for å snakke om psykisk sykdom. Det er viktig at man i jakten på å forstå det uforklarlige, ikke legger ytterligere stein til byrden for dem som har opplevd at noen i deres nærhet tar sitt eget liv. I forsøket på å forstå, akseptere og leve med selvmordet er det også en fare for at handlingen ­ufrivillig romantiseres og forskjønnes.

Selvmord har sammensatte forklaringer, men er i hovedsak et resultat av alvorlig sykdom, ikke av mangel på kjærlighet og omsorg. Det er dessuten mulig å forebygge selvmord, og mer kunnskap er det viktigste verktøyet i dette arbeidet. Derfor må det forskes med på selvmordsforebygging og behandling av alvorlige psykiske lidelser.

Selvmord er den viktigste dødsårsak blant unge under 25 og er et voksende problem. Det tar langt flere liv enn trafikken. Samfunnets innsats mot selvmord står dessverre ikke i forhold til problemets omfang.

LES OGSÅ: Tania Michelets kommentar Når vi dyrker den døde, ser vi Gud der vi før så avskum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder