På NRKs Debatten mandag oppstod en merkelig diskusjon. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etterlyste informasjon om hvor syk femåringen som ble hentet hjem sammen med sin mor og søster fra Syria egentlig er.

Støres spørsmål er feil på så mange måter. Det vil selvsagt være usikkerhet knyttet til en diagnose stilt i en krigssone. Mener Støre at man må ha ugjendrivelige bevis på dødelig sykdom før norske barn hentes hjem? Er ikke antatt livsfare godt nok for Ap?

For det andre: Mener Støre at friske norske barn bør lide i en umenneskelig fangeleir på grunn av foreldrenes feilvurderinger?

For det tredje: Følgende fakta om guttens helsetilstand er ikke bestridt: Gutten, som nå er fem år, veide 12.3 kilo i begynnelsen av august. Barnet mistet vekt og veide 11 kilo i midten av september. «Da veide gutten mindre enn sin to år yngre søster, og mindre enn en gjennomsnittlig norsk ettåring», skriver VG. Gutten slet samtidig, ifølge Røde Kors, med alvorlig pustebesvær, kronisk diaré og oppkast. Det sier seg selv at barnet har en alvorlig sykdom, at det er livsfarlig for et så utsatt barn å oppholde seg i al-Hol-leiren, og det er intet grunnlag for konspirasjoner. Om selve lungediagnosen viser seg å være feil forandrer det ingenting.

Juristene er uenig i hvor mye informasjon regjeringen kan dele om barnets helsetilstand. Det er en marginal ekspertdebatt av begrenset interesse. Barnet var i åpenbar livsfare, og er hentet hjem. Nå skal et lite barn, som har fått en svært tøff start på sitt liv, få helsen tilbake og integreres i vårt samfunn. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det klokt når han slår fast at dette er ikke tidspunktet for å holde en offentlig høring om barnets helsetilstand.

Debatten om barnets helsetilstand er rett og slett uverdig. La oss glede oss over at barnet er tilbake i Norge, at vår regjering har tatt et godt etisk valg, og at vi har tjenestemenn og -kvinner som har evne og vilje til å gjennomføre en vanskelig og risikabel operasjon.

I denne saken har Erna Solberg gjort det rette. Hun har prioritert barnet, og betalt en høy politisk pris. Statsministerens klare valg i denne saken vil bli en viktig del av hennes politiske arv. Solberg har vist seg som en sann statskvinne i en svært vanskelig og utfordrende sak. Støre framstår i denne saken ikke å være i samme format. Det kler ikke et parti som har som ambisjon å være statsbærende.