Kultur

Vil stoppe ekteskapsreality

Syv tidligere deltagere i den svenske versjonen av TV-programmet «Gift ved første blikk» retter kraftig kritikk mot produsentene.

– Vi krever at programmet legges ned, er den klare beskjeden i et åpent brev de har skrevet til SVT i Sverige.

De reagerer på nyheten om at SVT søker nye deltagere til en tredje sesong av programmet til høsten. Her hjemme har TVNorge produsert to sesonger av det kontroversielle reality-programmet, senest høsten 2015. I programmet matcher et ekspertpanel tre par, som møtes for første gang i sitt eget bryllup.

Flere av de svenske deltagerne ble sykmeldt i etterkant av innspillingen, og opplevde at programmet i realiteten var noe helt annet enn det de hadde blitt forespeilet. Et ekspertpanel bestående av blant annet en psykolog og prest skal matche fremtidige ektepar med utgangspunkt i søknadene til 30 personer. Dette er et altfor lite utvalg, ifølge deltagerne.

– Vi er romantikere som valgte å delta fordi vi hadde lyst til å treffe noen å dele livet med, skriver de i brevet.

De skal også ha fått dårlig oppfølging i etterkant av TV-kanalen, og opplevde at høye seertall gikk foran deres helse.

Les også: Norsk prest arrangerer ekteskap

Ny sesong i Norge

Her hjemme er TVNorge i full gang med innspillingen av tredje sesong av den norske versjonen. Mediesjef i TVNorge, Hanne McBride, sier at det aldri er hyggelig når deltagere er misfornøyd eller får problemer som følge av en TV-innspilling.

– Det er viktig for meg å understreke at selv om formatet er det samme, er det mange ting som er ulikt når Gift ved første blikk produseres i forskjellige land. Jeg kan ikke svare for SVTs produksjon, men jeg er trygg på at deltakerne i våre produksjoner blir hørt og ivaretatt, sier McBride.

Hun har forståelse for at enkelte miljøer er i mot konseptet, fordi det utfordrer hvordan en viktig institusjon som ekteskapet skal utformes.

– Vi mener likevel det er relevant å reflektere litt rundt hva som skal til for å få et ekteskap til å fungere når halvparten av alle som gifter seg i dag, skilles. Og vi har heller ingen betenkeligheter med å gjøre dette i en underholdende setting, sier hun.

Ifølge McBride får TVNorge tilbakemeldinger fra folk som lærer noe av å se på programmet, selv om kun et av parene så langt har holdt sammen.

Les også: Det var et overgrep mot mine grenser

Prostens velsignelse

Prest i Skedsmo menighet, Elisabeth Eriksen, har vært med i det norske ekspertpanelet. Hun skal delta i den nye sesongen til høsten, men ønsker ikke å kommentere saken. Det vil derimot hennes overordnede, Torstein Lalim, som er prost i Nedre Romerike.

– Vi valgte å gi Eriksen tillatelse, selv om jeg og biskopen var usikre, sier han, og tilføyer at de ikke går god for konseptet som sådan.

Lalim synes det er svært beklagelig å høre at programmet har skapt mye problemer for de svenske deltagerne, men mener at det ikke var gode nok grunner til å nekte Eriksen å bruke fritiden sin på «Gift ved første blikk».

– Hvor går grensen for hva en prest i Den norske kirke kan gjøre på fritiden?

– Hun gjør dette i kraft av å være ekteskapsrådgiver. Det hadde vært noe annet hvis hun hadde viet par i programmet i kraft av å være prest, sier han.

Men hvis det etter hvert viser seg at det også finnes norske deltagere som har gjort seg samme type negative erfaringer i forbindelse med innspillingen, så åpner prosten opp for at de må gjøre en ny vurdering av Eriksens deltagelse.

Les også: De har ikke møtt hverandre før – gifter seg på TV

Ikke for hvem som helst

– Det er synd at det ikke ble som de håpet. Jeg vet ikke hvordan de gjør det i Sverige, men i Norge vurderer vi nøye hvem som får bli med og ikke.

Det sier Per-Magnus Thompson, en av to psykologer i det norske ekspertpanelet. Han mener at jo større utvalget er, jo bedre kan de matche fremtidige ektepar.

– I Norge velger vi tre par med utgangspunkt i flere hundre søkere, noe som er veldig mye, forklarer psykologen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur