Kultur

Vil invitere til forlik om medier

I løpet av uka vil kulturminister Trine Skei Grande (V) invitere til enighet om medienes støtteordninger. Fritak for arbeidsgiveravgift kan bli en nøkkel.

Signalene fra kulturministeren kom som svar til Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen i gårs-­dagens spørretime på Stortinget. Hun ville vite om vi med ny minister «omsider» kunne få den mediepolitikken regjeringen selv sier det haster med å gjennomføre. Sem-Jacobsen viste til «en vanskelig omstillingstid» med tap av annonseinntekter og kraftige kutt i mediehusene.

– Vi kan ikke lenger sitte med hendene i fanget og vente på Mediemangfoldutvalgets konklusjon, for den kom i fjor. Anerkjenner kulturministeren deres konklusjon om at det haster? spurte Sem-Jacobsen.

Varig løsning

Saken er for viktig til at man kan presse løsninger gjennom med knapt politisk flertall, understreket Grande i sitt svar.

– Jeg kommer i løpet av uka til å ta initiativ til alle partier om å få et bredt medieforlik, sa ­ministeren.

Hun nevnte alternativ til NRK-lisens og pressestøtten.

– Dette er ikke noe vi kan avgjøre med én stemmes overvekt. Det er viktig at vi lager en ordning som står seg over tid, og som ikke er for nært knyttet til avgjørelser i denne sal fra år til år, sa Skei Grande.

Mediemangfoldsutvalget foreslo blant annet å legge om tilskuddsordninger og gjøre om NRK til en stiftelse. Mest kontrovers skapte forslaget om å fjerne mediebedrifters arbeidsgiver-avgift i en fireårs periode.

På høy tid

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sier det er på tide at det skjer noe.

– I store deler av mediebransjen er det krise, så det er på høy tid. Jeg håper Skei Grande har politikk å legge i potten. Nå er det tid for handling og ikke mer vurdering og utredning. Vi er ­positive til de fleste av forslagene fra Mediemangfoldsutvalget. Det er ikke ett, men en rekke tiltak som må til.

LES OGSÅ: Vil sikre gulv under lokalaviser

– Hva er elefanten i rommet?

– Det er forslaget om fritaket for arbeidsgiveravgift. Mange bransjer påberoper seg et slikt behov. Når det gjelder mediebransjen, handler det imidlertid om noe så grunnleggende som demokratiet. Derfor må vi se på om det er et virkemiddel. Jeg kan ikke love noe, med den diskusjonen skal vi være med på å ta, sier Trettebergstuen.

Fortsatt krise

Grande ­ville ikke svare på om hun støtter forslaget om å redusere ­arbeids-giveravgiften i en ­begrenset ­periode. Kristelig Folkepartis Geir Jørgen Bekkevold er positiv til signalene fra kulturministeren. Han minner om at man tidligere har slitt med å nå brede forlik, som i arbeidet med å ­revidere støtteordningen til NRK i forrige stortingsperiode.

– Hun må forberede seg på ulike meninger, men klarer vi likevel å samle oss om en framtidsrettet politikk, er ingenting bedre enn det. Vi trenger forutsigbarhet. For selv om noen tall går oppover, så vet vi at krisen er der fortsatt, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: Må tenke nytt for å overleve

Han håper Skei Grande har lest Mediemangfoldsutvalgets rapport nøye.

Også han peker spesielt på forslaget om fritak for arbeidsgiveravgift for en periode.

– Det er en av de tingene jeg syns det er viktig å diskutere. Det er første gang jeg hører Senterpartiet uttale seg positivt om det, og det er jo flott, sier Bekkevold.

– Hvilke saker vil det være viktig for i ditt parti å få gjennomslag for i et slikt forlik?

– Det viktigste er at vi fortsetter å ha en type mediestøtte som i dag. Vi ser gjerne på innretninger, men vi må bevare mediemangfoldet med ulike stemmer, og også holde liv i de meningsbærende avisene, sier Bekkevold.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur