Kultur

Vil bli Norges Rihanna

Barnegospel og den kristne jentegruppa Seven la grunnlaget for 18 år gamle Raylees suksess 
i Stjernekamp og hovedrolle i Bjørn Eidsvåg-musikal.

Charlotte Kristiansen, med artistnavnet Raylee, ble kjent for hele Norge da hun som konkurransens yngste deltaker ble nummer fire i fjorårets Stjerne- kamp på NRK. Nå snakker hun med Vårt Land innimellom prøvene til Eidsvåg-musikalen Skyfri himmel, hvor hun spiller ­hovedrollefiguren Anna. Agder Teater setter opp stykket på Fjære- heia i Grimstad 7. juli.

– Foreldrene mine har alltid likt Bjørn Eidsvåg, så jeg kunne
sangene hans fra før av. Hun jeg spiller, Anna, vokste opp i et blodkristent hjem, med en far som var fryktelig streng. Akkurat dét kjenner jeg meg ikke igjen i, men jeg tror det finnes mer mellom himmel og jord enn det vi ser og hører, sier Raylee.

LES MER: – Endelig er det lov å være flink

Nei til Idol

Uansett er hun takknemlig for årene i både barne­gospelkoret Mini-Sing og den kristne jentegruppa Seven.

– Jeg lærte masse, særlig om sceneopptreden. Gode venninner fikk jeg også, sier jenta som kommer fra Tromøya utenfor Arendal.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Påkjenning

Før Raylee sang og danset seg inn i nordmenns hjerter under Stjernekamp, hadde hun helt bevisst holdt seg unna konkurranser som Melodi Grand Prix Junior og Idol.

– Jeg var veldig opptatt av å skaffe meg en karriere uten hjelp av slike konkurranser. Jeg var heller ikke klar for å bli vurdert av juryer og publikum. Likevel tok jeg sjansen på å bli med i Stjernekamp, som jo gikk bra. Samtidig var det en påkjenning stadig å skulle se hvilket terningkast VG hadde gitt meg etter opptredenene.

LES MER: Ungdommen inntar Risør Kammermusikkfest

Nytt album

– Når bestemte du deg for å bli artist?

– Jeg drømte om det fra jeg var veldig liten. Jeg ga også ut to 
barne-CD-er under navnet Lotta,
men det var først da jeg som tiåring vant en talentkonkurranse arrangert av Los-fondet på Sørlandet, at jeg bestemte meg for å satse. Siden har det gått litt opp og ned, men jeg har lært av dét også. Nå spiller jeg inn et album på selskapet MTG, og tror det blir veldig bra.

Droppet skolen. Det var under innspillingen av Stjernekamp hun bestemte seg for å hoppe av 2. klasse ved Arendal videregående skole.

– Jeg bodde mye i Oslo under opptakene, og var lite på skolen. Da jeg fikk høre at jeg ikke hadde grunnlag for å få muntlige karakterer, kom jeg til at det ikke var noen vits å satse bare halvveis på skolen og artistkarrieren. Det var en god følelse å kjenne at «nå satser jeg alt». Kanskje tar jeg opp igjen skolen en dag?

Nedturer. – Er det noe som ikke har vært moro med artistsatsingen?

– Ja, når en låt som er spilt inn, og skal gis ut 14 dager etter, ikke blir gitt ut likevel. Eller når en video som jeg syntes ble bra, 
tydeligvis ikke ble bra nok likevel. Sånt er nedturer, og det går ut over selvtilliten.

– Hva har du ofret for å kunne satse slik du gjør?

– Ganske mye. Jeg har hatt mye glede av å drive med turn, basket og fotball, men tiden strekker ikke lenger til. Nå blir det bare dans og sang. Det er forresten ikke bare, for det er mye å gjøre.

– Hvem er dine viktigste støtte-spillere?

– Foreldrene mine, som alltid har stilt opp for meg. Har det kommet en forespørsel fra for eksempel NRK i Oslo, har de kjørt meg fire timer hver vei uten å mukke. De har dessuten aldri pushet meg, bare hjulpet meg.

Bruker kroppen

Med Rihanna og Beyoncé som sine største forbilder, vet Raylee at minimal scenebekledning er vanlig i den pop-sjangeren hun befinner 
seg i.

– Jeg er mer opptatt av å bruke kroppen, enn å vise den frem når jeg opptrer. Dansen er en viktig del av mitt artistiske uttrykk, og jeg trener veldig mye for å få det bra. Det nytter ikke å sluntre unna hvis jeg skal nå målet mitt, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur