Kultur

«Vidderna inom mig» er et samisk oratorium, ett enestående verk

Vidderna inom mig er et samisk oratorium, ett enestående verk med tekster av Nils-Aslak Valkeapää og musikk av Svante Henryson. Nå fremføres det i Tromsø, Trondheim og Oslo.

Vidderna inom mig er skrevet for blandet kor, barnekor, joik, solo cello og orkester. I kveld vil nærmere hundre utøvere fremføre verket i Tromsø kulturhus, som avslutning på Nordlysfestivalen.

Multikunstner

Den finsk-samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää fikk Nordisk råds litteraturpris i 1991. Hans diktsamling L'avlo vizar biellocizas (Syng kvitre blåstrupe) har inspirert den svenske komponisten Svante Henryson til å komponere oratoriet som ble urfremført på Riddu Riddu-festivalen i 2011. Henryson har også mottatt pris fra Nordisk råd, Musikkprisen i 2015.

– Valkeapää var multikunstner og en fremstående formidler av samisk kunst og kultur, forteller Henryson.

Valkeapää er også kjent for musikken til den Oscar-nominerte filmen Veiviseren, og spilte selv en av hovedrollene.

Inspirasjon

Svante Henryson har helt siden tenårene vært opptatt av Valkeapääs diktning.

– Jeg har fått lov å bo i Valkeapääs hus i Storfjord. Det var et stort kick, huset er et verk i seg selv, og forteller mye om hans kunstnerskap. Det var en nesten magisk tilstedeværelse av hans musikk i selve huset, og grunnideene til verket kom veldig fort.

LES MER: Mari Boines grensesprengende reise

Ensom ulv

Komponisten liker den melankolske grunntonen.

– Jeg bodde i huset i flere perioder og opplevde både midnattssol og mørketid. Valkeapää var en ensom ulv, og det kjenner jeg meg igjen i. Jeg jobbet døgnet rundt og opplevde landskapet med fjell og fjord, og komponerte ut fra de følelsene det skapte hos meg – ikke minst satte jeg pris på stillheten som jeg har behov for i skapende perioder, sier Henryson.

Svante Henryson har bakgrunn innen jazz, rock og klassisk. På 80-tallet spilte han kontrabass i Oslo-filharmonien, under Mariss Jansons. I kveldens fremførelse er han solist på cello.

Flere sjangre

– Jeg har alltid vært opptatt av å kombinere forskjellige musikalske uttrykk, det gjenspeiler seg i oratoriet. Tekstene resiteres, synges og joikes. Tematikken i diktene er natur og kjærlighet, og mye er selvbiografisk materiale. Som same hadde han et vanskelig møte med skolevesenet, og det preget ham, forteller komponisten.

Henrysons far var professor i pedagogikk, og forsket på samisk skolevesen i Sverige.

– Jeg var med ham på reiser, og fikk tidlig kontakt med den samiske kulturen. Etter hvert fant jeg ut at jeg har samisk blod i årene selv, på morssiden. Ni generasjoner tilbake, på 1600-tallet, var en mine forfedre den første som fikk trykket en bok på samisk for barn – en bibelhistorie. Det er jeg litt stolt av, forteller han.

LES MER: Granskning av fornorskningspolitikk mot samene

Ildsjel

Liv Mæsel Rundberg er nå pensjonist og synger alt i Generasjonskoret i Kåfjord, som skal delta på fremførelsen i Tromsø. Koret var det hun selv som startet i 1973, og hun har dirigert dem inntil nylig. Hun har vært organist i Kåfjord i nesten 40 år, leder i Kulturskolen, og hun har vært aktiv i arbeidet med å bevare samiske folketoner. Sammen med fem andre i familien var hun med på urpremieren, og kjenner verket godt.

God respons

– Det har spennende klanger og tette harmonier, og er ganske krevende for et amatørkor. Men vi fikk kjemperespons, det er tydelig at verket treffer publikum med sitt brede spekter av musikksjangre. Og Henrysons musikk utfyller Valkeapääs tekster på glimrende vis, sier hun.

Som nabo med Valkeapää de siste årene han levde, han døde i 2001, ble hun kjent med multikunstneren. Nå steller hun graven hans på Birtavarre kirkegård.

– På gravsteinen står det: «Jeg drar langt bort, for å komme nærmere ditt hjerte». Det sier mye om ham – og kunsten hans, sier Rundberg som gleder seg til fremføringen i Tromsø i kveld.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur