Kultur

Trump gir nytt driv til artist-boikott av Israel

Boikott av Israel er blitt markørsak i musikkbransjen. Frontene står mellom ulike politiske grunnsyn, og artistenes egne ambisjoner.

Bevegelsen som kjemper for kulturell boikott av Israel har fått vind i seilene de siste ukene. Mens israelske konsertarrangører ser med bekymring på inntektsstrømmen, anklages artister som støtter boikotten for ikke å ha satt seg godt nok inn i konflikten.

Hva alle parter imidlertid ser ut til å være enige om, er at Donald Trumps utspill om å flytte USAs ambassade til Jerusalem er i ferd med å få følger for kulturscenen i Israel.

Trumpeffekt

Det skapte dominoeffekt da verdensstjernen Lorde nylig avlyste en planlagt konsert i Israel. Nyttårsaften rykket den ortodokse amerikanske kjendisrabbineren Shmuely Boetach ut med en helsides annonse i Washington Post der han gikk i rette med Lordes beslutning og kalte henne «trangsynt».

Sist fredag fikk Boetach svar på anklagen da mer enn 100 artister, herunder musikere, forfattere, skuespillere og regissører, signerte et åpent brev der de støttet Lordes rett til å avlyse konserten. Brevet ble publisert i den britiske avisen Guardian.

Både underskriftskampanjen og Lordes beslutning var initiert av BDS-bevegelsen. Dette står for Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), og er en grasrotbevegelse som kjemper for kulturell boikott av Israel.

«Donald Trump kan være det beste som har skjedd med BDS», meldte avisen Haaretz denne uken, og viste til at bevegelsen en periode hadde slitt i motbakke, mens de israelske konsertarrangørene derimot meldte om opptur.

I løpet av den siste måneden snudde situasjonen 180 grader: «Markedet har gått fra å forberede seg på en fantastisk 2018-sommer, til en tilstand av fortvilelse,» skriver avisen, og siterer produsenten Gad Ordon:

– Lordes beslutning om ikke å opptre i Israel fikk så stor dekning i verden, og har satt ideer i hodet på artister og managere som ikke en gang hadde tenkt over dette. De hører at Lorde avlyser, begynner å sjekke ut hvorfor det har skjedd, hva som er greia med FN og Trump, og hva som skjer i dette området, sier han.

LES OGSÅ: Norge lover støttekutt til boikottorganisasjoner

a-ha og Satyricon

Ikke alle avlyser. Om knapt to uker står det norske svartmetalbandet Satyricon på scenen i Tel Aviv. Og til sommeren forbereder a-ha konsert i samme by.

– Hva Donald Trump sier, skal ikke være med på å legge turnéplanen vår, sier a-has manager Harald Wiik til Vårt Land.

– Det er ingen tvil om at dette er komplisert, men jeg opplever at kritikken av Israel i denne sammenhengen blir noe ensidig. Det er mange steder man skal stille spørsmål ved om det er riktig å avholde konserter dersom man ønsker å gjøre dette politisk, men a-ha boikotter for tiden verken noe land eller noe folk. Ergo boikotter vi heller ikke Israel, sier Wiik.

Han mener boikottbevegelsen «tidvis kan gi inntrykk av at man er leid inn av stat og styresmakter.»

– Det stemmer ganske enkelt ikke. Vi forholder oss til en lokal arrangør, og ønsker kun å gi en god konsertopplevelse. Alt er ikke politikk. Noe er musikk, sier han.

– Hvorfor blir Israel/Palestina en markørsak i musikkbransjen?

– Noen aktører er gode til å sette agenda her, men det er ikke slik at alle i musikkbransjen slutter opp om BDS-bevegelsen. Det er mange tunge navn som ikke lar seg diktere av BDS, sier Wiik, og viser til Nick Cave og Radiohead.

LES OGSÅ: Hun er palestinernes nye forbilde i kampen mot israelsk okkupasjon

– Vi forholder oss til en lokal arrangør, og ønsker kun å gi en god konsertopplevelse. Alt er ikke politikk. Noe er musikk, sier a-has manager Harald Wiik. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix

«Good guys»

I fjor signerte 50 prominente aktører, deriblant Desmond Tutu, en erklæring for å få Radiohead til å avlyse en konsert i landet. Vokalist Thom Yorke svarte med å si at det var «fornærmende» at noen prøvde å fortelle ham hva som var moralsk riktig her.

Jakob Egholm Feldt, professor i globale studier ved Universitetet i Roskilde, sier til Kristeligt Dagblad at BDS-kampanjen og kritikere som Cave/Yorke synliggjør to ulike måter å tenke politisk.

Mens BDS-kampanjens viktigste frontfigur, Pink Floyd-vokalist Roger Waters, representer en sterkt ideologisk fundert «1970-talls»-aktivistisk linje, hører Cave og Yorke til et anarkistisk indie-miljø som ikke vil styres av noen.

Men de yngre støttespillerne til BDS-kampanjen ser Feldt i et annet lys:

– Palestinasaken er blitt en sak man kan «logge seg på» for en bedre verden i globale venstreorienterte miljø. Mange kunstnere vil gjerne tilhøre ’the good guys’ og gi sin kulturelle kapital til diverse gode saker. Med fare for å høres urimelig ut overfor en yngre kunstner som Lorde, så svarer det litt til å ville redde baby-seler eller pandaer uten å sette seg inn hva som er sant eller falskt, uttaler han til den danske avisen.

LES OGSÅ: Trumps hilsen hjem

Pressmiddel

Den norske artisten Pål «Moddi» Knutsen avlyste i 2014 en planlagt konsert i Israel. Han mener kulturboikott derimot handler om å ta konsekvensene av den politiske utviklingen i regionen.

– Vi nærmer oss 20 år etter Oslo-avtalen, og det begynner å gå opp for folk at ord og handling så absolutt ikke går hånd i hånd, og at maktforholdet er så skjevt at det ikke har noen effekt å få partene til forhandlingsbordet. Jeg tror det er derfor BDS har fått vann på mølla. Fordi man ser at samtaler ikke fungerer. Man må ha et pressmiddel, og da er boikott nesten det eneste man kan ty til.

– Hvorfor blir det ikke like mye oppstuss rundt andre land?

– Det er ikke helt sant. Det har vært masse oppmerksomhet rundt både fotball-VM i Qatar og det var spillere som boikottet sjakk-VM i Saudi-Arabia. Men de var kvinner, så det var tydeligvis ikke så viktig tydelig. Situasjonen er ikke så unik, men for egen del mener jeg at det er så å si umulig å gjøre en politisk nøytral konsert i en konfliktsone. Noen kommer til å ta det til inntekt for sin sak, og det ville ikke jeg være med på, sier Knutsen.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur