Nyheter

Norge lover støttekutt til boikottorganisasjoner

Regjeringen vil kutte statsstøtte til organisasjoner som aktivt støtter boikottkampanjen mot Israel – og selger seg inn som fredsmegler.

Siden i fjor sommer har Israels regjering sagt at de har satt opp en liste med organisasjoner som skal nektes innreise til Israel, men de har ikke ønsket å offentliggjøre den. Listen inneholder 20 organisasjoner som nektes adgang som følge av at de støtter den såkalte BDS-bevegelsen mot Israel. BDS står for Boycott, Divestments and Sanctions, og er en internasjonal kampanje.

Søndag snudde Israel, og besluttet å sende ut listen likevel. Én av de 20 organisasjonene som er svartelistet, er den norske Palestinakomiteen.

Møte

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forteller NTB at hun tok opp svartelistingen av Palestinakomiteen og andre organisasjoner med den israelske regjeringen da hun søndag gjennomførte et offisielt besøk i Israel og samtalte med statsminister Benjamin Netanyahu.

– Det er svært uheldig at nordmenn som kommer for å følge opp ulike programmer og bistandsprosjekter har blitt eller kan risikere å bli nektet innreise til Israel, sier Søreide, som mandag besøkte Palestina.

LES MER: Kirkens nødhjelp avviser anklager

Kutte

Men selv om utenriksminister Søreide sier hun er kritisk til svartelistingen, sier Solberg-regjeringen at Norge vil kutte statsstøtte til organisasjoner som støtter BDS-kampanjen mot Israel.

I Utenriksdepartementets (UD) budsjettproposisjon for 2018 melder departementet følgende:

«Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner). Regjeringen er imot boikott av Israel. Boikott skaper avstand (...).»

På egen hjemmesiden skriver Palestinakomiteen:

«I dag er det en voksende BDS-bevegelse som tar til ordre for en internasjonal boikott av Israel lik boikottkampanjen mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Slutt opp om den internasjonale boikotten av Israel!»

Megle

Da Søreide søndag besøkte statsminister Netanyahu solgte hun inn Norge som fredsmegler og tilrettelegger for nye samtaler mellom israelerne og palestinerne.

– Norge har også en strategisk dialog med våre internasjonale partnere om hvordan vi best kan bidra til at samtalene gjenopptas, sa Søreide til NTB. Hun mener Norge fortsatt spiller en viktig rolle i prosessen i Midtøsten.

Søreide beskrev møtet med statsminister Netanyahu som «godt».

LES MER Israel dumper asylsøkere i afrikanske land

Melding

Mens UD forberedte Søreides besøk i Israel og Palestina, og Norge feiret jul, gikk Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan gikk ut på Twitter og leverte en oppstemt melding: «Dominoeffekten fortsetter ... Norge blir ikke det siste».

26. desember skrev avisen Jerusalem Post at Norge ble det andre skandinaviske landet som meldte at de vil kutte støtte til organisasjoner som støtter BDS-kampanjen om boikott av Israel. Avisen siterte budsjettproposisjonen fra UD; «Boikott skaper avstand».

Krav

Fire dager tidligere varslet nemlig Danmark innstramminger i pengestøtten: «Udenrigsminister Anders Samuelsen strammer betingelser for dansk bistand til NGO'er i Palæstina efter undersøgelse», lød det i en pressemelding fra dansk UD. Den konservative, danske regjering lover å redusere antall palestinske organisasjoner som får pengestøtte, og vil følge de som skal få enda tettere.

Nektes

Israels svartelisting innebærer at alle medlemmer av de 20 organisasjonene fratas muligheten til å reise til Israel. I tillegg nektes aktivister som ankommer Israel på vegne av eller som en del av en delegasjon fra disse gruppene, adgang.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter