Film

Tom Hanks i rollen som folkekjær prest

Mandag kom traileren til en ny film om TV-personligheten Fred Rogers. Rabbiner mener han formidlet en radikal teologi om nestekjærlighet.

Bilde 1 av 2

Det blir knapt mer amerikansk, kan man si: Tom Hanks i rød ­cardigan-jakke over skjorte og slips, som smilende synger om at det er en vakker dag i nabolaget.

Den kjente skuespilleren har nemlig ikledd seg rollen som Fred Rogers, en folkekjær, amerikansk TV-personlighet og prestbytariansk prest, mest kjent for sine barne-TV-programmer. Filmen It's a Beautiful Day in the Neighbourhood handler om ­Rogers vennskap med journalisten Tom Junod.

I traileren, som Sony Pictures slapp mandag, hører vi journalisten si til Rogers at artikkelen han skriver handler om helter.
«Ser du på deg selv som en helt?», hvorpå Rogers svarer: «Vi prøver å gi verden positive måter å takle følelsene sine på.»

LES MER: I Sverige må Jehovas vitner betale 43.000 svenske kroner for å vært uaktsomme overfor barn

Pedagogisk

Programmet ­Mister Rogers' Neighborhood gikk på amerikansk TV mellom 1968 og 2001 og var et pedagogisk program for førskolebarn, som nådde bredt utover hovedmålgruppen på dem mellom to–fem år. I de halvtimes lange ­episodene kunne Rogers henvende seg direkte til tilskueren om et tema, ta publikum med til ulike lokasjoner for å gi innblikk i ulike yrker eller sosiale sammen­henger, eller besøke barn og voksne i «nabolaget» og gjøre intervjuer med dem.

LES MER: Det er hyklersk av filmen Yesterday å anklage dagens musikkindustri for kynisme

Radikal teologi

Ifølge nett­avisen Christianity Today, var Rogers’ liv etter college dedikert til TV-mediet i 30 år, kun avbrutt av teologistudier. Han ble ordinert som prestbytariansk prest i 1963.

Etter at traileren til den nye ­filmen ble lansert, skrev forfatteren og rabbineren Danya Rutten­berg på Twitter om hvordan ­Rogers' «radikale teologi» preget TV-sendingene hans på måter som er relevante for alle, uavhengig av religion. Det handler om nestekjærlighet. Hun skrev blant annet: «Hans livsverk var nesten fullstendig (om ikke fullstendig) bygget på Markus 12:31 (Elsk din neste som deg selv).» I den engelske oversettelsen av bibelverset, er ordet for «neste» nettopp «neighbor».

Til den kanadiske radiokanalen CBC sier Ruttenberg at det er dette verdigrunnlaget som også fikk Rogers til å nærme seg kontroversielle temaer, alt fra politiske hendelser som drapet på Robert Kennedy og Vietnamkrigen til ­rasisme og homoseksualitet i en tid da dette var langt vanskeligere å adressere enn i dag.

I 2018 kom dokumentaren Won't You Be My Neighbor? som hadde enorm publikumssuksess på amerikanske kinoer. Spille­filmen med Tom Hanks skal ha premiere på Toronto International Film Festival i september.

---

Fred Rogers

  • Født 1928, død 2003
  • Amerikansk TV-personlighet og prest.
  • Komponerte, produserte og var vert for barne-TV-programmet Mister Rogers' Neighborhood.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film