Tømmermannen fra Nasaret er historiens mest selvutslettende farsfigur. Til hans ære smaker vi noen bortgjemte viner som bærer hans navn: Saint-Joseph, fra den nordlige del av Rhônedalen i Frankrike. På mandag 19. mars er det minnedagen for Josef, Jesu fosterfar, denne rettskafne ektemann og fattige håndverker.
Det kom som en total overraskelse. I domkirken i Sevilla, det må ha vært 12–14 år siden. Jeg var der sammen med min egen gamle far. Og der sto han. Faren med barnet på armen. Jeg fikk tårer i øynene foran treskulpturen av Josef og Jesusbarnet; ble rammet av dette enkle og fundamentale bildet på farskjærlighet, uttrykt gjennom en 350 år gammel skulptur. Far og barn alene sammen. Jeg gikk løftet derfra, som en litt mindre ensom og sliten trebarnsfar.
Jeg besøkte min far nesten hver vinter de årene, og vi reiste alltid til en av byene i Andalucia: Granada, Cordoba, Sevilla, Cádiz, Malaga. Etter hvert forsto jeg at motivet må ha vært populært, «San José con el Niño», for jeg oppdaget det i stadig flere museer og kirker.
Eldre mann
Vi vet så lite om Josef. I likhet med Josef i Det gamle testamentet, han som tydet Faraos drømmer, hadde også vår Josef viktige drømmer. De reddet faktisk livet til den lille frelseren. En engel ba ham om å ta med seg Maria og barnet og flykte til Egypt for å unngå barnemassakrene til Herodes. Senere hører vi litt om Josef når Jesus er fylt tolv, men det er stort sett alt. Han må ha dødd, for Maria er åpenbart enke når hun står under korset og Jesus overlater ansvaret for henne til Johannes.
LES OGSÅ: Mer enn edle dråper
Senere kan vi lese om Josef i de to apokryfe evangeliene Jakobs protevangelium og Thomas' barndomsevangelium. I førstnevnte fremstilles han som en eldre mann med flere sønner; dette er grunnen til at han i billedkunsten ofte fremstilles som gammel. I sistnevnte skildres en vakker episode mellom far og sønn, der Josef «omfavnet gutten, kysset ham og sa: ‘Lykkelig er jeg som Gud har gitt et slikt barn’.»
Han forsvinner raskt ut av historien, selv om middelalderteologer som Bernhard av Clairvaux, Birgitta av Sverige og Frans av Sales holdt minnet ved like. Mystikere på 15- og 1600-tallet gjenoppdager ham. Ikke minst gjelder det Teresa av Avila, som beskriver en rekke åpenbaringer av den hellige Josef i sin berømte selvbiografi Boken om mitt liv. Og når Teresa etter masse motgang får etablert sitt eget reformerte karmelittkloster i 1562, kaller hun det for Den meget ærerike Sankt Josefs kloster. Også en annen spanjol, Ignatius av Loyola, grunnleggeren av Jesuittordenen, fremmet Josefs kult.
LES OGSÅ: Blod og druer presses ut og blir til vin i kalken
I dag er Josef skytshelgen for arbeidere og håndverkere, særlig tømmermenn og snekkere; for kirkegårdsgravere, vedhoggere og ingeniører ... men også for alle slags hjem og hospitser; for boligsøkende, reisende og forviste.
Munker
Josef er faren som historien glemte. Og Saint-Joseph er navnet på en nesten bortglemt vin fra Rhônedalen. De fleste kjenner Côtes du Rhône og Crozes-Hermitage herfra, stort sett enkle viner som gir god valuta for pengene. Druen som regjerer i Rhône heter Syrah. Den gir mørke, nesten svarte viner. I nord opptrer den alene, i sør blandes den gjerne med Grenache og Mourvèdre, for eksempel i vinen Châteauneuf-du-Pape.
Det er rødvinene i nord som nyter høyest anseelse: Den dramatisk kraftige Hermitage og eksotiske Côte-Rôtie koster ofte nærmere tusen kroner og trenger lang lagring. Lagring trenger også nabovinen fra Cornas, mens vår vin, Saint-Joseph, modnes fortere og også er den rimeligste av de fire rene syrah-vinene fra Nord-Rhône.
Karmelittmunker startet vinproduksjon her på 1200-tallet, og navnet kommer fra en av de tidligste vinmarkene i en av de bratte åssidene i nærheten av byen Tournon-sur-Rhône. Også jesuittene drev senere aktiv vinproduksjon her. På grunn av en vanvittig utvidelse av området etter 1956, fra 70 til 1000 hektar vinmark, er kvaliteten på Saint-Joseph enormt varierende i dag.
Jeg har testet fem viner som stort sett forsvarer prisen. Druene er i hovedsak hentet fra de gode vinmarkene på granittgrunn omkring byene Tournon og Mauves.
Dette er faste og kjølige viner, ikke varme og bløte, men robuste og ganske tanninrike. Og de er fantastiske matviner, ikke minst til vilt. Min kjære og jeg smakte dem hjemme, sammen med varsomt pannestekt rypebryst med innkokt saus på kraft fra skroget og bakte rotgrønnsaker til. En himmelsk kombinasjon som den hellige Josef ville smilt anerkjennende til.
Chave Saint Joseph Offerus 2014 (varenr: 9745701), kr 270,-
Jean-Louis Chave er kongen av Syrah, hans Hermitage er legendarisk, og prisen deretter. Saint Joseph Offerus er en «selection» av druer innkjøpt fra betrodde vinbønder, hovedsakelig fra de gode områdene rundt Mauves og Tournon. Klassisk syrah med fint fatpreg, hint av bjørnebær og sorte oliven og med begynnende modenhet. Chave lager også en Saint-Joseph fra egne druer, men den koster nesten det dobbelte. 88p.
David Reynaud 350 m Saint-Joseph 2016 (varenr: 6932401), kr 300,–
Kveldens saftige overraskelse. Helt uimotståelig deilig leskende stil. Her nærmer vi oss naturvin. Den beste av alle uten mat, tapte seg kanskje litt i selskap med noen av de andre etter et par timer. Veldig morsom kontrast til Chaves klassiske stil. Dette er moderne økologisk vinmaking. Min favoritt. 89p.
Dom. des Miquettes St. Joseph 2016 (varenr: 7958901), kr 299,-
Kjølig rødfrukt, litt reduktiv stil, går seg fint til etter et par timers lufting. Lav alkohol. Også naturvinpreg, men mer diskret og kompleks enn Reynaud. Her er mange lag. Pepper, anis, spisskummen? Min kjæres favoritt. 89+p.
Nicolas Perrin Saint Joseph 2016 (varenr: 9134301), kr 250,-
Altfor enkel, den når rett og slett ikke opp i dette selskapet. Nicolas Perrin er et samarbeidsprosjekt mellom to Rhône-giganter: Perrin-familien i sør og Jaboulet i nord. Men dette må kalles et lavterskeltilbud. Ikke noe galt med vinen, men her fremsto den ganske anonym og uten personlighet. 85p.
Hervé Souhaut Sainte Epine 2016 (varenr: 4813601), kr 450,-
En utrolig massiv vin, modne søte bjørnebær som holdes oppe av en enorm syrestruktur og markerte tanniner. Opplagt den beste vinen når det kommer til konsentrasjon og balanse, men nesten for dominerende til rype. Trenger noen års lagring. 92p.
Konklusjon: Skal du åpne en flaske til minne om den hellige Josef på mandag, tar du ikke feil om du velger en av disse, sammen med en rik kjøttrett. Men luft vinen på karaffel først i minst et par timer.