Supermann på vei mot virkeligheten
En rekke teknologiske fremskritt forandrer hva vi tenker om kropp. – Det vokser frem en ideologi om at mennesker skal smelte sammen med maskiner for å bli usårbare, sier Dag Hareide.
Forskere er uenige om hvorvidt høyteknologiske proteser kan gi konkurransefordel for idrettsutøvere. Tyske Markus Rehm fikk ikke delta under OL i Rio de Janeiro, fordi han ikke kunne avvise at protesen gjorde ham i stand til å hoppe lenger.
Daniel Karmann
– Hva vi tenker om «kropp» i dag er veldig forskjellig fra hva vi tenkte om «kropp» for 50 år siden. Man kan tenke seg at «kropp» om 50 år vil være like forskjellig.
Det sier Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene som starter i Trondheim i morgen. Festivalen har kropp som tema, og tar opp ulike aspekter av tema-ordet i en serie debatter og seminarer. Hvordan teknologiske fremskritt påvirker hvordan vi forholder oss til egen sårbarhet og menneskelighet, er tema for paneldebatten om «kroppen 2.0».
– Vi vet at vi kommer til å stå overfor enorme endringer som også må vurderes etisk. Samtidig vet vi at når teknologien kommer, er det vanskelig å stoppe den. Mennesker har en ekstrem evne til å tilpasse seg ny teknologi. I dag er det som om smarttelefonen har vært her alltid, selv om de fleste voksne kan huske tiden før mobiltelefonen. Slik vil det alltid være – vi tilpasser oss redskapene vi har for hånden, sier Myhr.