Kultur

Spillefilmen om Aretha Franklin er på vei

Ny film om Aretha Franklin får premiere 25. desember, men denne uka kom traileren.

En uventet suksess på norske kinoer i fjor, var filmen Amazing Grace, et opptak mange trodde var gått tapt, av en konsert Aretha Franklin holdt i 1972. Da var Franklin bare 29 år, og filmen viser hvordan hun har den svarte menigheten og et knippe kjendiser i sin hule hånd i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Mick Jagger sitter svimeslått og prøver å forstå hva det er han er vitne til.

Queen of Soul

Nå er endelig tiden kommet for å fortelle hele historien til Aretha Franklin på det store lerretet. Respect, med skuespiller og sanger Jennifer Hudson, i hovedrollen, har premiere 25. desember.

SE TRAILEREN HER

Aretha Franklin (1942–2018) blir kalt «The Queen of Soul», og er en av de mest respekterte og elskede artistene i USA. Hun startet som plateartist da hun var 18 år gammel, og fikk kommersielt gjennombrudd i 1966 med hiter som «Respect», «(You Make Me Feel) Like A Natural Woman» og «Think».

Tittelen til filmen er hentet fra en av Aretha Franklins mest kjente sanger, «Respect». Otis Redding hadde spilt inn sin versjon av sangen før henne, men det er Franklins innspilling som er blitt stående som den definitive klassikeren.

Viktig stemme

Ved siden av å ha hatt 112 singler inne på Billboard–lista, var Franklin var tungt involvert i kampen for kvinners rettigheter og i borgerrettskampen i USA. Hun deltok i støttekonserter og på demonstrasjoner, ga penger til grupper som jobba for sivile rettigheter, og var en viktig stemme i den amerikanske offentligheten. Traileren til Respect viser at dette er noe filmen trolig vil legge vekt på.

Legendarisk gravferd

Aretha Franklin døde i 2018, og gravferden hennes var verdig en dronning. Tidligere presidenter Bill Clinton, George W. Bush, og Barack Obama sendte alle sine hilsninger. Artister som Smokey Robinson talte om sitt vennskap med Franklin, og yngre artister som Ariana Grande og Jennifer Hudson (var det her filmskaperne forstod at hun måtte spille Franklin?) framførte sine versjoner av sanger udødeliggjort av Franklin.

Vil Respect bli en av årets store filmer?

LES MER:

Aretha Franklin-film kommer likevel

Anmeldelse av Amazin Grace: Dette er et mirakel av en film

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars Petter Sveen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur