Skolen gjør gutter til lesetapere

Psykologiprofessor­ ­Hermundur Sigmundsson mener­ ­norske pedagoger i liten grad forholder­ seg til ny viten om læring, biologi og kjønnsforskjeller – og at skolen gjør altfor mange gutter til lesetapere.

Professor Hermundur Sigmundsson ved NTNU har gjort en studie i bokstav-lyd-kunnskap hos førsteklassinger. – Vi fant en signifikant forskjell mellom gutter og jenter på alle de fire variablene vi ­testet – og alt gikk i jentenes favør, forteller han.
Publisert Sist oppdatert

– Vi har hatt fokus på system, og svært liten oppmerksomhet rundt individuelle læringsprosesser. Det har vært politisk ukorrekt å ta hensyn til kjønnsforskjeller og biologiske ulikheter. De store forskjellene mellom jenter og gutter som avdekkes i for eksempel PISA-undersøkelsene, blir ikke tatt på alvor. Ulikhetene mellom jenter og gutter har vært stabile over 15 år. Men vi går fortsatt i samme spor uten å endre på metodene som må til for å utvikle og bedre leseferdigheter hos gutter, sier Sigmundsson.

Individuelt

Resultatene fra slike undersøkelser der man måler lese- og matematikkferdigheter, viser klare tendenser. Han er skuffet over at forskningsbasert kunnskap om individuell læring av ferdigheter og kunnskap ikke blir tatt i bruk i større grad i den norske skolen.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS