Kultur

Se opp fra skjermen!

Her er appen som skal få deg til å løfte blikket fra smarttelefonen når du er ute og går. – Vi bør stille spørsmål rundt hvordan teknologien adskiller oss, sier designeren.

– Flere og flere kikker ned på telefonen og sender tekstmeldinger mens de går, sier kunstner og designer Ekene Ijeoma til The Huffington Post.

– Det å ikke kunne se menneskers øyne og ansikt på gaten, føles som en smarttelefon-zombie-apokalypse.

Nå vil Ijeoma lokke folk til å løfte blikket fra alle appene som kjemper om oppmerksomheten på smarttelefonene. Dermed har han lansert – nettopp – en ny app.

LES MER: Spillappen Pokémon Go gir uante muligheter

Ulykkesstatistikk

Look Up er en app som aktiveres på telefonen og jobber i bakgrunnen, slik at brukere kan fortsette å sjekke e-post, oppdatere Facebook, eller fange Pokémon mens de er ute og går. Når de nærmer seg veikryss, får de en påminnelse om å løfte blikket, i form av lyd og grafikk på skjermen. Brukerne kan selv velge om appen skal gi lyd fra seg ved hvert gatehjørne, eller med lengre mellomrom.

Ijeoma har samlet ulykkesstatistikk fra veikryssene i New York, og telefonskjermen viser to abstrakte øyne som endrer lysstyrke og intensitet i takt med hvor mange dødsfall og alvorlige ulykker som er registrert ved hvert kryss. Foreløpig er appen forbeholdt fotgjengere i New York, og det er uklart om den vil lanseres i flere byer og land.

LES MER: Lager barnebibel for skjerm

Mobilkunst

For Ijeoma gir arbeidet med appen en mulighet til å kombinere kunst og teknologi, slik at han kan formidle sitt budskap om vår tids mobilbruk.

– I en utopisk verden ville det vært større grad av sosial etikette rundt når og hvordan vi bruker telefonene våre, sier Ijeoma til den amerikanske nettavisen.

– Vi bør stille spørsmål rundt hvordan teknologien adskiller oss, hvordan offentlige rom kan føre oss sammen, og hvordan byer kan brukes av oss som innbyggere i stedet for konsumenter.

LES MER: Mobil-app brukes til mobbing

Trafikksikkerhet

– Vi vet lite om omfanget av trafikkulykker forårsaket av mobilbruk, sier seniorrådgiver i Vegdirektoratet, Torbjørn Tronsmoen.

– Det er nok ikke det største trafikksikkerhetsproblemet vi har, men mobilbruk, også blant gående, kan være problematisk hvis det fører til at folk ikke er oppmerksomme på trafikken rundt seg.

Tronsmoen tror en app som Look Up kan være nyttig også i norske byer, men påpeker at det er mange steder i landet med relativt lite trafikk.

– Det betyr ikke nødvendigvis at kryssene der er ufarlige. Hvis du er på et tilsynelatende trygt sted med lite trafikk, kan det fortsatt skje ulykker, sier han, og legger til at han ikke kjenner til hvorvidt det er mulig å fange opp den slags risikosituasjoner ved hjelp av appen.

– Men å bruke teknologi på den måten kan være et spor for utvikling av nye tiltak, selv om effekten må evalueres før vi vet om det fungerer.

LES MER: Mobil-app skal «helbrede» homofili

Kamp om oppmerksomheten

Etter hvert som smarttelefoner har blitt mer utbredt, og ført til at stadig flere fotgjengere har blikket festet på skjermen, har det dukket opp flere tiltak for å øke trafikksikkerheten. I den tyske byen Augsburg er det montert trafikklys i asfalten ved veikryss og trikkeskinner, slik at gående skal kunne få oversikt over trafikkbildet med blikket rettet mot bakken.

– Problemet med slike løsninger er at varselsignalene fra lysene havner utenfor synsfeltet til de som ser på en mobiltelefon. Har du oppmerksomheten rettet mot skjermen, kan det være fint med en varsling som dukker opp der, sier Tronsmoen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur