Musikk

Roskilde kjemper mot sexisme

Anonyme kvinner og menn deler sine historier på sosiale medier for å kjempe mot sexisme på Roskilde.

En hånd opp i kvinners shorts. Noen som tar bilder mens man prøver å tisse langs festivalens gjerde. Å bli ropt etter og tafset på under en konsert. Dette er erfaringer som ikke er ukjente for dem som reiser på Roskilde-festivalen i Danmark.

LES OGSÅ: Kristen festival set overgrep på dagsorden

Kampanje

Nå har Everyday Sexism Project Danmark lansert en emneknaggkampanje i samarbeid med festivalen for å motarbeide sexisme og seksuell trakassering. De oppfordrer kvinner til å legge ut sine historier på sosiale medier med emneknaggen #SexismeRF15. Prosjektet kan minne om den norske kampanjen #jegharopplevd, som fikk mye oppmerksomhet for litt siden.

– Sexisme er ikke i orden. Vi vil finne ut om det er noen mønstre som gjør seg gjeldende, sier talsperson for Roskilde-festivalen Christina Bilde til den danske avisen Berlingske.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Frie og nakne

Roskilde-veteran og kulturjournalist Ida Madsen Hestman har vært på festivalen ni ganger, men mener at man møter mer sexisme ute på byen i Oslo sentrum enn på Roskilde.

– Alle er frie, nakne og bryr seg ikke om å dusje og pynte seg hele tiden. Jeg tenker at det kunne vært mye verre. Folk er flinke til å passe på hverandre og festivalen er god til å ha kampanjer for å bekjempe problemer.

LES OGSÅ: Viste omstridd himmelfilm

Ung aldersgrense

Siden festivalens aldersgrense er 16 år, mener Hestman likevel at emneknaggkampanjen #SexismeRF15 trengs for å verne de yngste og uerfarne. Hun har selv opplevd at en tjue år eldre mann utnyttet en jente hun kjente.

Til Berlingske forteller Katrine Pless Galle (23) om en opplevelse fra årets festival, der en mann stakk hånden sin opp i shortsen hennes. Det er nettopp slike hendelser prosjektleder for Everyday Sexism Project Danmark Irene Manteufel vil til livs. Hun understreker at «ingen hendelser er for små.»

– Hverdagssexisme har ikke vært anerkjent som et problem, eller vært noe man snakker om. Ved å fortelle sin historie, er man med på å synliggjøre vilkårene kvinner lever under.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk