Musikk

Nytt verktøy gir gratis tips til valg av søndagssalmer

Norsk hymnologisk forening strekker ut en hånd til prester og kirkemusikere som planlegger søndagens gudstjeneste.

Salmeverktøyet er nå ute på nett. Dette er en ressurs for de som vil vite mer om kirkeårets ulike søndager, og få hjelp til å velge salmer.

– Det er ment for både prester og kirkemusikere, men også andre som har interesse av å sette seg inn i kirkeåret, sier Sjur Atle Furali, styreleder i Norsk hymnologisk forening, og idémakeren bak Salmeverktøyet.

LES OGSÅ: – Den moderne salmen må speile uroen det moderne mennesket lever med, mener Edvard Hoem.

De uunngåelige

Det er nettopp publisert på Norsk hymnologisk forening sine nettsider og består av til sammen 83 tekster, én til hver gudstjeneste. I tekstene står det noen ord om den aktuelle søndagen, Dagens bønn, en kommentar til denne, og deretter tre forslag til salmer: En «uunngåelig», en «uventet» og en «utfordrende» salme.

Tanken er å gi hjelp til liturgisk helhetstenking, ikke å presentere en bestemt salmeseddel, understreker Furali.

– Men særlig for en nyutdannet prest eller en ufaglært organist kan det være til god hjelp å få tips om hvilken salme som er «selve salmen» for den aktuelle søndagen. I Landstads gamle salmebok var salmene sortert etter søndagene i kirkeåret, men dette er forsvunnet i de to siste salmebøkene. Det er også skrevet veldig lite om de forskjellige temasøndagene, slik som samefolkets dag eller 1. mai, sier Furali.

LES OGSÅ: Mads Bergs sangbok samlet nasjonen. Nå kan sangen forsvinne ut av læreplanene.

Dagens bønn

Noe av det spesielle med verktøyet, er at det tar utgangpunkt i Dagens bønn. Til hver dag i kirkeåret er det nemlig formulert en bønn som tar utgangspunkt i hovedbudskapet i kirkeårsdagens bibeltekster, og sammenfatter hovedbudskapet. Disse bønnene ble vedtatt av Kirkemøtet i 2014. Frem til liturgireformen i 2011 hadde kollektbønnen denne funksjonen. Men kollektbønnen var et fast ledd. Dagens bønn derimot valgfritt.

– Vi håper dette vil styrke posisjonen til Dagens bønn, sier Furali.

LES OGSÅ: En gang sang man salmer opp til sju ganger saktere enn hva vi gjør i dag.

Flest prester

Det er like mange bidragsytere som det er tekster. Kjønnsfordelingen er jevn, men det er langt flere prester enn kirkemusikere.

– Hvorfor er det slik?

– Det skal sies at dette var en idé som oppsto fordi jeg merket at jeg kunne trengt et slikt verktøy selv. Jeg innså mine begrensninger, dro dermed i gang dette gjennom Norsk Hymnologisk forening, og spurte folk jeg kjenner. Dette har vært dugnadsvirksomhet. Men det er nok mange måter man kunne gjort dette på, og det kunne absolutt vært med flere kirkemusikere, som jeg synes har gitt noen av de beste bidragene, sier Furali.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk