Det pakkes piper og ledninger i Tangen kirke i Drammen for tiden. Drammens tidene meldte lørdag at utsendinger fra FJKM Faravohitra – en evangelisk menighet i Madagaskars hovedstad Antananarivo – er på plass i Drammen for å hente hjem gaven fra Tangen kike: et orgel.

Dugnad

Riksantikvaren har vurdert orgelet i Tangen kirke som verneverdig, men allikevel ikke pliktet kirken å beholde det. På grunn av utfordringer knyttet til temperatur og luftfuktighet, har orgelet ikke vært helt egnet for murkirken fra 1854.

– Dette er en vinn-vinn situasjon, sier Ivar Nygård, som er kirkeverge i Tangen.

Menigheten ser fram til å få nytt orgel, som etter planen leveres i desember og skal tas i bruk mars 2020. Men de er fornøyde med at det gamle orgelet blir tatt vare på.

Å pakke ned er imidlertid et møysommelig arbeid. Blant annet skal det holdes orden på 250 ledninger som går til ulike piper. For å dra det i land, har pakkingen blitt et slags dugnadsarbeid der både menigheten, orgelkonsulenter, og orgelbyggere har engasjert seg.

LES MER: – Å spille orgel har en ­berusende effekt.

Tilfeldig

– Kjente dere menigheten på Madagaskar fra før?

– Nei, det skjedde litt tilfeldig.

Nygård forteller om organsisten som hadde jobbet i Norge i over 40 år før han flyttet hjem til Madagaskar. En av sønnene hans bor fortsatt i Norge. Når menigheten på Madagaskar etterlyste et orgel, var det han som fikk nyss i at Tangen kirke planla å skifte ut sitt.

– Hvis ikke vi hadde fått denne avtalen hadde vi måttet demontere orgelet, og fjerne i alle fall deler av det som søppel, sier Nygård.

LES MER: Slik blir kirkemusikkåret 2019.

Gjenbruk igjen

Alt ville kanskje ikke havnet på dynga, likevel. Noen av de mange pipene ville kunne deles ut separat, om ikke menigheten i Madagaskar hadde ønsket seg hele instrumentet. I Norge finnes en pipebank, som lagrer orgel og orgeldeler.

Det er heller ikke første gang Drammen kommune driver med orgelgjenbruk. Da Konnerud kirke i Drammen byttet ut sitt orgel for fire år siden, ble Olsen & Jørgensen-orgelet fra 1907 transportert til et musikkonservatorium i Russland.

– Det ble for lite for Konnerud, men det var et flott orgel, sier Nygård.

Innvielsen av det nye orgelet i Tangen kirke blir etter planen på Maria budskapsdag 2020.