Religion

Norsk prest ble muslim og flyttet til Marokko

Leif Skjetne (77) byttet navn til Ahmed, solgte alt han eide og flyttet til Marokko. Først da fortalte han menigheten at han også hadde byttet tro. – Jeg var feig og hyklersk, sier han i dokumentarfilmen «Bekännelsen».

Selv har han ikke sett hele filmen da vi snakker med ham. Han liker det han har sett og synes ikke det virker så provoserende som han fryktet. 8. september sendes filmen på svensk TV.

Historien handler om den norske presten Leif Skjetne som i nærmere 40 år har tjent Den svenska kyrkan i Värnamo i Småland. 75 år gammel tar han farvel med menigheten, og får de beste ønsker med seg til Marokko.

Når han så på telefon fra sitt nye hjemsted forteller kollegene i menigheten at han er blitt muslim, reagerer de med sjokk og bedrøvelse. De bestemmer seg for å sende diakoniassistenten Eva etter ham for å forsøke å vinne han tilbake til troen og til Sverige.

LES OGSÅ: • Forventer ikke lenger at konvertitter nødvendigvis skal bryte med sin religiøse fortid

– Der gikk mine siste prekener

Nå er han tilbake en ukes tid i forbindelse med lanseringen av filmen og er spent på reaksjonene på historien. Flere ganger i filmen omtaler han seg selv som «feig og hyklersk» fordi han lot være å fortelle menigheten om hva han gjennomgikk.

– Hva ble vendepunktet for deg?

– Det har pågått over mange år, sier han og spør hvor lang tid jeg har.

Han deler svaret i tre punkter, slik det kanskje har vært vanlig for ham å bygge opp en preken. I en scene i filmen ser vi ham slenge en siste plastsekk ut på tunet utenfor det rødmalte huset i Småland.

– Her er hele mitt livsverk, sier han, og i neste scene dropper han en av sekkene i søppelkontaineren, og forklarer: – Der gikk mine siste prekener.

Leif Skjetne solgte alt han eide, byttet navn og flyttet til Marokko. – Jeg er blitt veldig godt mottatt her, men skulle gjerne kunnet snakke mer med folk, sier han.

– Hadde ingen tanker om konvertering

Helt fra han var ung har han vært opptatt av det nordlige Afrika og Midtøsten.

– Jeg har alltid vært kritisk mot israelsk politikk, ikke mot det jødiske folk. Israel skal bevares og det jødiske folket skal bo der, bevares, men bosettingspolitikken er veldig feil. Mange israelitter er enig med meg i det.

I mer enn 50 år har han vært fascinert av kulturen i Nord-Afrika og Midtøsten. Under teologistudiene, møtte han også andre religioner og syntes islam var spennende.

– Men jeg hadde ingen tanker om konvertering.

Etter noen år som prest i Iladalen i Oslo, flyttet han til Sverige der han i flere tiår var prest i Värnamo-distriktet. Først i starten av 2017 meldte tankene seg. Trodde han egentlig på det han i alle år hadde forkynt? At Gud er én og samtidig tre er noe han tror mange prester har trøblet med å forklare.

– Det andre besværlige punktet var kristologien, dette at Jesus har dødd for oss på korset. Jeg tenkte mer og mer på dette, og det slo meg at islam var mer logisk. Gud er én, ferdig med det. Jesus er ikke død på korset for oss. Gud er hevet over det jordiske.

Fikk stormende jubel da han konverterte

Helt siden tida i Oslo har han jobbet blant flyktninger. I Värnamo ble han spurt om han kunne huse en flyktning. Tenåringen Abdellah fra Marokko bosatte seg i loftsetasjen og hadde ikke noe imot de to norske buhundene som Leif ellers deler livet med.

– Han er troende muslim. Han kom med mange kommentarer og lurte på om det å lese Bibelen og å be var noe jeg bare gjør i kirken. Jeg ba sammen med ham noen ganger, men tenkte at dette er jo feil. Selv om jeg er pensjonist, vikarierte jeg jo som prest.

Så fikk han en telefon fra imamen Omar som inviterte presten til en samtale. Abdellah hadde fortalt imamen om Leif. Han fikk flere bøker om islam og begynte å gå i moskéen fra tid til annen. Den store vendingen kom fredag 8. desember 2017. 500 mennesker var samlet i den store moskéen i Husqvarna.

– Etter fredagsbønnen avla jeg den muslimske trosbekjennelsen sammen med imamen til forsamlingens jublende glede. Da var jeg muslim.

Tidligere kollegaer er både skuffet og overrasket

Tiden som fulgte ble vanskelig for ham. Han kaller det selv en blanding av hykleri og frykt for å fortelle om det som hadde skjedd til kollegene. Både på den påfølgende julaften og første nyttårsdag ikledde han seg prestekåpe og holdt gudstjeneste i Forsellabygdens forsamling.

– Jeg var blitt muslim, og det var veldig feil av meg både mot islam og mot Den svenska kyrkan.

I januar kom han tilbake til Sverige for å sluttføre filmen. Da oppsøkte han biskopen i Växjö for å fortelle at han var blitt muslim og for offisielt å melde seg ut av kirka og frasi seg sitt presteembete.

– Du har skuffet kolleger og menighet. Hvilket inntrykk gjøt det på deg å møte deres reaksjoner?

– Jeg er fortsatt venn med prestekollegaen Per Persson og diakoniassistenten Eva som vi møter i filmen. De er både skuffet og overrasket.

– Gjør det inntrykk på deg?

– Ja, det er klart. Mange mennesker har konvertert, men jeg er kanskje den første presten i Skandinavia som har gått den veien. Det som er enda vanskeligere, er kanskje at mennesker som har gått i kirken spør seg: Har han vært muslim lenge? Trodde han på det han sa eller var det skuespill? Han har døpt mitt barn eller barnebarn, men trodde han på det han sa? Jeg gjør nok mange lei seg. Kan man ikke stoler på prester heller?

LES OGSÅ: • – Religionsdialog er ikke religionsblanding

Trodde fullt og helt

– Men det kan jeg forsikre at helt fram til 2017 trodde jeg virkelig fullt og helt på det jeg prediket. Det var ikke skuespill, men sann og ekte tro.

– Hva tenker du om den sanne og ekte troen i dag?

– I dag har jeg byttet tro. Nå er alle moskéer i Marokko stengt, men ellers går jeg dit, særlig på fredager, og vissheten vokser i meg om at jeg har gjort et riktig valg. Jeg ber fem ganger om dagen.

Tenåringen fikk ikke opphold i Sverige, og flyttet til Marokko. I dag anser han seg som en reservepappa for Abdellah, og det er han som passer hundene mens Leif er i Sverige.

– Hva er det viktigste liver har lært deg?

– Det avgjørende for meg er å bekjempe alle former for rasisme, være positiv til flyktningemottak og ha et åpent forhold til mennesker fra en annen kultur og religion. Slik har jeg tenkt hele mitt voksne livet og har lært mer og mer om det.

– Hvilke reaksjoner har du møtt på at dette ble en film?

– Jeg er overrasket. Sveriges Television visste ikke at jeg hadde konvertert. De kom for å fortelle historien om 75-åringen som hadde byttet navn og skulle flytte til Marokko. Kanskje kunne det bli et lite nyhetsinnslag av det. Da jeg fortalte om konverteringen, vokste interessen, og det ble en dokumentar.

Savner praten

Han sier han er redd for sinte kommentarer fra islam-skeptikere.

– Kan du ha en rolle i en religionsdialog?

– Som prest gjennom 40 år har jeg kanskje en rolle. Jeg synes dialog mellom religioner er svært viktig. Det kan skape forståelse.

I byen Martil der han bor er det ingen kristen menighet.

– Er det noe du savner i din nye tilværelse?

– Jeg prøver å lære meg arabisk, men det er vanskelig for en gammel mann. Her hersker det en kafékultur der man sitter og prater med hverandre utover kveldene. Det skulle jeg gjerne tatt del i. Jeg er blitt veldig godt mottatt her, men skulle gjerne kunnet snakke mer med folk, sier han.

LES FLERE SAKER OM RELIGIONSMØTER:

– Religionsdialog er et vern mot hat

---

Film dokumentar

  • Bekännelsen - En film om svek, lögner och mod
  • En film av Tomas Blideman og Alex Bolevin.
  • Produsert av Stockholm Yard og Sveriges Television.
  • Vises i SVT1 tirsdag 8. september kl 21.

---

---

Ex-presten

  • Leif Skjetne (77) er født og oppvokst i Oslo.
  • 1984 flyttet han til Sverige.
  • Han arbeidet i kirkene i Värnamo-området i nærmere 40 år.
  • I 2017 byttet han navn til Ahmed Rekdou Skjetne, solgte huset i Hånger utenfor Värnamo, konverterte til islam og flyttet til Marokko.
  • Der bor han i byen Martil sammen med Abdellah og de to hundene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion